Socialiștii mimează un șantaj la adresa pediștilor (Revista presei)
-
20 Aprilie 2017 09:20
Revista presei din 20 aprilie
O nouă năpastă pentru economia R.Moldova – scrie portalul Mold-sreet. Lapovița și înghețul ar putea distruge viitoare recoltă de mere. Înghețurile tardive de primăvară sunt periculoase îndeosebi pentru culturile iubitoare de căldură și cele legumicole în fazele timpurii de dezvoltare a lor. Evoluții asemănătoare ale vremii nu sunt o raritate pentru Republica Moldova, doar că de data aceasta vremea rea a cuprins practic toată țară. Înghețurile provoacă daune considerabile recoltei culturilor pomicole în perioada înfloririi. Probabilitatea vătămării de către înghețuri a florilor și fructelor la cais constituie în medie 15-40%, la celelalte culturi pomicole – până la 15%. Un pericol deosebit pentru vița de vie prezintă înghețurile tardive de primăvară după desfacerea mugurilor, atenționează Mold-street.
Evenimentul Zilei titrează că UE cere Republicii Moldova să respecte „integral” obligațiile din Acordul de liber schimb cu blocul comunitar, în contextul în care președintele Igor Dodon încearcă să apropie Chișinăul de blocul rival condus de Rusia, Uniunea Economică Eurasiatică.
Mai e până la ziua „istorică” – comentează Nicolae Negru solicitarea lui Dodon pentru Republica Moldova a statutului de membru-observator al UEEA. Ce câștigăm noi din aceasta deocamdată nu se știe, căci statutul respectiv abia urmează să fie elaborat, scrie editorialistul. Autorul atenționează că, în general, Uniunea Economică Eurasiatică nu o duce prea bine, existența ei e destul de șubredă, mai mult formală decât reală, schimburile comerciale între statele-membre se reduc vertiginos, în loc să se întărească, construcția spațiului economic și vamal comun întâmpină probleme legate de interesele lor divergente. Cei cinci președinți ai Armeniei, Belarusului, Kazahstanului, Kîrgîzstanului și Rusiei le-au evitat cât au putut în cadrul summitului de la Bișkek, semnând niște documente minore, birocratice. Ce ne dă aceasta? Nimic, efectul e doar politic, electoral, scrie N. Negru în Ziarul Național.
Timpul preia un comentariu Sic!: Ce fel de sistem electoral vrea Igor Dodon? Autorii fac referire la mai multe neconcordanțe în declarațiile președintelui, printre care faptul că acesta își dorește un parlament de 71 de deputați, însă dintre care 51 să fie aleși pe liste de partid, iar 50 pe circumscripții uninominale. „Matematica sa e la fel de convingătoare ca și restul argumentelor”, comentează autorii articolului. Presa a observat și alte inconsistențe din propunerea președintelui. Spre exemplu, Igor Dodon propune ca studenții să obțină dreptul de a vota la locul de studii, în baza unui certificat eliberat de instituția de învățământ. Totuși, în 2015, când PLDM și PL propuseseră o inițiativă care ar fi oferit studenților exact acest lucru, anume socialiștii lui Igor Dodon și comuniștii au votat împotriva includerii subiectului pe ordinea de zi. În pofida opoziției pretinse față de democrați, propunerea lui Dodon o copiază în linii mari pe cea propusă de Vlad Plahotniuc în Parlament în 2013, susține portalul sic.md.
Socialiștii mimează un șantaj la adresa pediștilor, scrie Jurnal de Chișinău despre o inițiativă legislativă în susținerea propunerilor formulate de președintele Republicii Moldova privind sistemul mixt de vot, înregistrată de PSRM de urgență în Parlament.