Situație critică și pagube foarte mari | Disperați din cauza secetei extreme și înghețurilor, agricultorii solicită ajutor din partea statului
-
24 Aprilie 2020 18:38
Într-o scrisoare deschisă, adresată președintelui Parlamentului, Zinaida Grecianîi, premierului, Ion Chicu și ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, reprezentanții asociațiilor de agricultori se arătă îngrijorați de situația critică din sectorul agricol.
Pe lângă pandemie, care impune constrângeri majore la comercializarea produselor agricole prin blocaje și perturbări ale lanțului valoric, sectorul are de suferit și din cauza înghețurilor târzii de primăvară și seceta extremă, se arată în scrisoare.
Potrivit evaluărilor experților, condițiile meteorologice nefavorabile au afectat sectorul pomicol și vor cauza pierderi din recoltă de circa 30-40 la sută, cele mai afectate fiind livezile de caise și piersici.
Seceta pedologică a compromis toate culturile însămânțate în toamnă și primăvară, susțin reprezentanții asociațiilor de agricultori. În special, este vorba despre grâu, orz, ovăz, lucernă. Situația este critică, mai ales că până la sfârșitul lunii mai nu se prevăd precipitații. Totodată, agricultorii atenționează asupra procedurile complicate de eliberare a autorizațiilor pentru utilizarea apei din bazinele subterane pentru irigații.
În context, cele zece organizații, care reprezintă interesele producătorilor agricoli, solicită majorarea Fondului național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural până la 1,5 miliarde de lei, crearea unei comisii guvernamentale, cu implicarea partenerilor de dezvoltare, care să evalueze impactul secetei asupra sectorului agricol și să dezvolte un set de măsuri economice financiare pentru a reduce pagubele agricultorilor în anul 2020.
Totodată, ei propun înghețarea, pe o perioadă de șase luni, a plăților aferente creditelor întreprinderilor agricole, precum și re-eșalonarea plăților de bază, scutirea agricultorilor de impozitul pe venit pentru anul agricol 2020, vacanța de cel puțin șase luni la vărsarea în bugetul de stat a impozitelor și taxelor aferente plăților salariale.