Consiliului Superior al Magistraturii din România a efectuat o vizită în Republica Moldova, cu scopul consolidării cooperării bilaterale în domeniul justiției

  • 24 Ianuarie 09:45
Consiliului Superior al Magistraturii din România a efectuat o vizită în Republica Moldova, cu scopul consolidării cooperării bilaterale în domeniul justiției

O delegație compusă din membrii Consiliului Superior al Magistraturii din România efectuează, în perioada 22-25 ianuarie, o vizită la Chișinău, în scopul consolidării cooperării bilaterale în domeniul justiției. Vizita se desfășoară într-un context simbolic - celebrarea pe 24 ianuarie a Zilei Unirii Principatelor Române, simbol al unității și colaborării dintre cele două state, menționează CSM al Republicii Moldova într-un comunicat.

Agenda dedicată evenimentelor include întâlniri oficiale cu reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova, ai Ministerului Justiției, ai Curții Supreme de Justiție, precum și vizite la Curtea de Apel Centru, Judecătoria Chișinău și Judecătoria Ungheni. Principalele subiecte abordate în cadrul întâlnirilor sunt managementul resurselor umane în sistemul judiciar, organizarea și eficiența activității judecătorilor, reglementările privind etica și disciplina în rândul acestora, precum și situația judecătorilor suspendați din funcție.

CSM din Republica Moldova și CSM din România au roluri similare în garantarea independenței justiției și gestionarea carierei magistraților, diferențiindu-se prin structura, mecanismele de selecție și contextul specific al reformelor judiciare. În prezent, în Republica Moldova, CSM-ul este implicat într-un proces intens de reformă monitorizat îndeaproape de Uniunea Europeană. Vizita va contribui la consolidarea  relațiilor bilaterale, punând bazele unor inițiative comune viitoare și accentuând angajamentul ambelor părți pentru respectarea valorilor statului de drept.

În cadrul discuțiilor, președintele CSM din Republica Moldova, Sergiu Caraman, a declarat că relațiile de colaborare cu CSM din România oferă o perspectivă valoaroasă pentru avansarea reformei sistemului judiciar. De asemenea, Sergiu Caraman a accentuat importanța împărtășirii experienței în procesul de integrare europeană în construirea unui sistem de justiție modern, independent și transparent, în care cetățenii să aibă încredere.

Claudiu Drăgușin, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii din România, a arătat că sprijinul Consiliului pentru procesul de reformă judiciară din Republica Moldova este un angajament ferm, iar membrii își doresc să împărtășească din experiența sistemului judiciar românesc în armonizarea legislației cu standardele europene, precum și din lecțiile învățate în parcursul european al României. Independența justiției și păstrarea standardelor este un proces continuu, iar aceste colaborări nu sunt doar un schimb tehnic de bune practici, ci o investiție comună în independența justiției și consolidarea statului de drept.

În cadrul unei întrevederi găzduite de Ministerul Justiției, delegațiile Consiliilor Superioare ale Magistraturii din România și Republica Moldova au purtat discuții despre consolidarea cooperării dintre cele două sisteme judiciare. Ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a subliniat importanța sprijinului oferit de către România în susținerea eforturilor de preaderare și alte acțiuni de modernizare a sistemului de justiție din țara noastră.

Sprijinul constant al partenerilor români contribuie esențial la modernizarea sistemului nostru de justiție și la realizarea obiectivelor de integrare europeană”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru. 

De asemenea, ministra justiției a subliniat rolul Consiliului Superior al Magistraturii în susținerea procesului de reformă și în implementarea unor inițiative precum crearea completelor specializate pentru cazurile de corupție. În context, Veronica Mihailov-Moraru a accentuat că reformele structurale ale justiției din Republica Moldova au pus bazele unor schimbări esențiale, care au început să dea rezultate. Decizia Curții Constituționale privind conformitatea procesului de vetting este un semnal pozitiv pentru continuarea transformării sistemului judiciar, a mai menționat Veronica Mihailov-Moraru.

Cooperarea dintre cele două țări în domeniul justiției este deosebit de importantă, având în vedere aspirațiile europene ale Republicii Moldova și dorința sa de a implementa reforme care să alinieze sistemul judiciar la standardele europene. Experiența României în acest domeniu, inclusiv în ceea ce privește reforma judiciară și lupta împotriva corupției, reprezintă un model valoros pentru Republica Moldova”, se menționează în comunicatul emis de CSM.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău