Situația școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, discutată la sediul OSCE de la Tiraspol

  • 29 Februarie 2020 14:38
Situația școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, discutată la sediul OSCE de la Tiraspol

La sediul din or. Tiraspol al Misiunii OSCE în Moldova a avut loc vineri ședința grupurilor de lucru pentru educație, informează MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Delegația din partea Chișinăului a fost condusă de Secretarul de stat în domeniul educației Natalia Grâu, coordonator al grupului de lucru. 

Experții au discutat rezultatele inspecțiilor comune, efectuate în perioada 21-22 august 2019 în vederea evaluării condițiilor de funcționare a 5 instituții de învățământ cu predare în limba română ce închiriază clădiri de la structurile locale și agenții economici din regiunea transnistreană, fiind menționată necesitatea respectării normelor de securitate antiincendiară în corespundere cu recomandările formulate de către specialiștii de profil. 

Totodată, a fost reiterată indispensabilitatea asigurării școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană cu sedii adecvate pentru desfășurarea procesului educațional, în mod prioritar reîntoarcerea edificiului Liceului Teoretic „Evrica” din or. Râbnița, situat pe str. Gagarin nr. 14, precum și oferirea în or. Grigoriopol a unui sediu pentru Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt”, deoarece elevii și cadrele didactice sunt nevoiți să parcurgă zilnic o distanță de circa 24 km în s. Doroțcaia. 

Reprezentanții de la Tiraspol au reabordat aspectele ce țin de supralegalizarea diplomelor de studii eliberate în regiunea transnistreană, în context, experții de pe malul drept au enunțat procedurile și pașii ce se impun a fi întreprinși în acest sens, cu specificarea diferențelor față de apostilarea actelor de model neutru. 

De asemenea, experții au discutat și alte aspecte din sfera învățământului. 

Următoarea ședință a grupurilor de lucru va avea loc la Chișinău.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău