Situația în Zona de Securitate a fost discutată de Comisia Unificată de Control

  • 01 Octombrie 2020 19:00
Situația în Zona de Securitate a fost discutată de Comisia Unificată de Control

Situația în Zona de Securitate și funcționarea mecanismelor de pacificare au fost în atenția Comisiei Unificate de Control care s-a convocat la Bender în data de 1 octombrie, anunță, într-un comunicat, Biroul politici de reintegrare.

Delegația Republicii Moldova își exprimă îngrijorarea în legătură cu opunerea vehementă a reprezentanților regiunii transnistrene de a iniția discuții și a lua decizii pe marginea unui subiect mai vechi ce se referă la instalarea ilegală în Zona de Securitate a așa-numitor „grăniceri”. Problema se încearcă a fi inclusă pe ordinea de zi încă din iulie 2019, la propunerea delegației Federației Ruse. Potrivit regulamentului CUC, formarea agendei are loc prin consensul părților, iar atâta timp cât problema nu figurează pe ordinea de zi, Comisia nu poate adopta o hotărâre în acest sens.

La ședință au fost abordate aspecte ce țin de modul în care a funcționat Comandamentul Militar Întrunit începând cu 12 martie curent, când exponenții Tiraspolului au blocat activitatea observatorilor militari. Situația a avut drept consecință nedocumentarea regulamentară a posturilor ilegale și altor impedimente instalate abuziv sub pretextul combaterii pandemiei. Militarii urmează să raporteze Comisiei cauzele nedeplasării observatorilor militari pentru verificarea încălcărilor sesizate.

A fost continuată examinarea problemei privind postul de control-trecere nr.9 (stâng) al Forțelor Mixte de Pacificare, nefiind luată o decizie finală. Partea moldovenească propune luarea la balanța sa a acestui obiectiv militar, pentru a asigura condiții adecvate de executare a serviciului.

În cadrul audierii raportului săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit, delegația Republicii Moldova a semnalat o nouă încălcare a regimului stabilit în orașul Bender – raion cu regim sporit de securitate. Astfel, la 27 septembrie curent, structurile subordonate Tiraspolului au organizat o întrunire în masă cu participarea militarilor însoțită de o prezentare a armelor de foc. Evenimentul nu a fost notificat în prealabil, s-a desfășurat fără acceptul Comisiei Unificate de Control și nici nu a fost reflectat în raportul Comandamentului Militar Întrunit.

În contextul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020, delegația Republicii Moldova a menționat că autoritățile vor antrena în asigurarea ordinii publice doar forțele subdiviziunilor teritoriale ale Inspectoratului General al Poliției, dislocate în Zona de Securitate. Concomitent, delegația moldovenească a cerut asigurarea liberei circulații a cetățenilor în Zona de Securitate, făcând apel către copreședinții Comisiei, reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE pentru a contribui la asigurarea ordinii publice. În caz de survenire a unor situații neordinare, s-a propus antrenarea organelor de drept în interacțiune cu observatorii militari, dar și cu reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE în Comisia Unificată de Control.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău