Situația financiară mondială este la fel de periculoasă ca în 2007-2008, consideră fostul președinte al Băncii Centrale Europene

  • 04 Septembrie 2018 11:24
Situația financiară mondială este la fel de periculoasă ca în 2007-2008, consideră fostul președinte al Băncii Centrale Europene

Prea multe datorii au făcut sistemul financiar mondial la fel de vulnerabil cum era în urmă cu zece ani, în luna septembrie 2008, când s-a prăbușit banca americană Lehman Brothers, a apreciat fostul președinte al Băncii Centrale Europene, francezul Jean-Claude Trichet, într-un interviu acordat AFP.

"Există în prezent un acord că gradul excesiv de îndatorare în economiile avansate a fost un factor esențial în declanșarea crizei financiare mondiale din anii 2007 și 2008", a declarat Jean-Claude Trichet.

În prezent, "creșterea gradului de îndatorare în țările avansate, în special în sectorul privat, a încetinit, însă această încetinire a fost compensată de o accelerare a creșterii datoriilor țărilor emergente. Aceasta face ca întregul sistem financiar mondial să fie cel puțin la fel de vulnerabil cum era în 2008", a spus Trichet, cel care a condus BCE între 2003 și 2011.

Francezul a dezvăluit că semnalele cu privire la iminența unei crize au fost detectate în avans.

"Adevăratul început al crizei financiare care urma să lovească lumea l-am simțit în dimineața zilei de 9 august 2007, când ne-am confruntat cu o întrerupere totală a funcționării pieței monetare din zona euro", a evocat Trichet.

Mai multe semnale evidențiau fragilitate pieței ipotecare americane însă în vara lui 2007 evenimentele s-au precipitat și au apărut primele falimente în SUA. La finele lunii iulie, bursele mondiale erau pe roșu, iar contagiunea a ajuns în Europa, Germania fiind nevoită să intervină de urgență în sprijinul băncii IKB cu un plan de pestre trei miliarde de euro. La data de 9 august 2007, grupul bancar francez BNP Paribas a înghețat trei din fondurile sale de investiții în SUA, care au pierdut 400 milioane de euro în câteva zile. Panica s-a extins iar piața monetară a secat brusc.

"Situația era fără precedent după cel de al doilea război mondial: nu mai era nicio activitate normală, nicio tranzacție între bănci...Atunci împreună cu colegii meu am luat decizia de a oferi toată lichiditatea cerută de instituțiile financiare, fără limite", a spus Trichet.

Astfel la data de 9 august 2007 un număr de aproximativ 50 de bănci din zona euro au cerut, și au obținut, de la BCE lichidități în valoare de 95 miliarde euro pentru a face față obligațiilor lor. Însă în loc să se calmeze, situația de pe piață a continuat să se degradeze astfel că la data de 15 septembrie 2008, banca americană Lehman Brothers s-a declarat în faliment, cee ce a constituit detonatorul crizei mondiale. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău