Situația financiară mondială este la fel de periculoasă ca în 2007-2008, consideră fostul președinte al Băncii Centrale Europene
-
04 Septembrie 2018 11:24
Prea multe datorii au făcut sistemul financiar mondial la fel de vulnerabil cum era în urmă cu zece ani, în luna septembrie 2008, când s-a prăbușit banca americană Lehman Brothers, a apreciat fostul președinte al Băncii Centrale Europene, francezul Jean-Claude Trichet, într-un interviu acordat AFP.
"Există în prezent un acord că gradul excesiv de îndatorare în economiile avansate a fost un factor esențial în declanșarea crizei financiare mondiale din anii 2007 și 2008", a declarat Jean-Claude Trichet.
În prezent, "creșterea gradului de îndatorare în țările avansate, în special în sectorul privat, a încetinit, însă această încetinire a fost compensată de o accelerare a creșterii datoriilor țărilor emergente. Aceasta face ca întregul sistem financiar mondial să fie cel puțin la fel de vulnerabil cum era în 2008", a spus Trichet, cel care a condus BCE între 2003 și 2011.
Francezul a dezvăluit că semnalele cu privire la iminența unei crize au fost detectate în avans.
"Adevăratul început al crizei financiare care urma să lovească lumea l-am simțit în dimineața zilei de 9 august 2007, când ne-am confruntat cu o întrerupere totală a funcționării pieței monetare din zona euro", a evocat Trichet.
Mai multe semnale evidențiau fragilitate pieței ipotecare americane însă în vara lui 2007 evenimentele s-au precipitat și au apărut primele falimente în SUA. La finele lunii iulie, bursele mondiale erau pe roșu, iar contagiunea a ajuns în Europa, Germania fiind nevoită să intervină de urgență în sprijinul băncii IKB cu un plan de pestre trei miliarde de euro. La data de 9 august 2007, grupul bancar francez BNP Paribas a înghețat trei din fondurile sale de investiții în SUA, care au pierdut 400 milioane de euro în câteva zile. Panica s-a extins iar piața monetară a secat brusc.
"Situația era fără precedent după cel de al doilea război mondial: nu mai era nicio activitate normală, nicio tranzacție între bănci...Atunci împreună cu colegii meu am luat decizia de a oferi toată lichiditatea cerută de instituțiile financiare, fără limite", a spus Trichet.
Astfel la data de 9 august 2007 un număr de aproximativ 50 de bănci din zona euro au cerut, și au obținut, de la BCE lichidități în valoare de 95 miliarde euro pentru a face față obligațiilor lor. Însă în loc să se calmeze, situația de pe piață a continuat să se degradeze astfel că la data de 15 septembrie 2008, banca americană Lehman Brothers s-a declarat în faliment, cee ce a constituit detonatorul crizei mondiale.
Sursa: Agerpres