Situația economică în primii ani de independență

  • 29 Martie 2016 18:20
0%
00:00:00
00:00:00

Corupția, salariul în plic, livrările ilicite – sunt o caracteristică a sistemului târziu sovietic, care au fost preluate odată cu venirea nomenclaturiștilor în funcțiile cheie ale statului Republica Moldova.

Aceștia au adus toate aceste scheme la un alt nivel de dezvoltare, susține expertul economic Roman Chircă.

Elita comunistă, pe lângă fățărnicia ideologică, avea și un stil de viață diferit de cetățeni, care s-a păstrat și după proclamarea independenței RM, inclusiv din cauză că oamenii nu au dorit, nu au știut cum să valorifice aceste libertăți, nu le-au conștientizat în măsura în care să producă schimbarea, opinează Roman Chircă  în cadrul emisiunii ”25 de ani. Adevărul despre independență” de la Radio Chișinău.

Potrivit expertului, ”lucrurile merg până la o anumită etapă, până se produce degradarea totală, până se consumă toate activele moștenite din perioada sovietică. Noutatea bună este că proximitatea UE cere anumite necesități de securitate la frontierele sale și nu vor fi admise ”zone gri”, state cu gestiune netransparentă, de aceea va exista și presiune externă, există și dorința, presiunea internă, astfel încât autoritățile vor fi obligate să facă reforme și odată ce se produc reforme esențiale în organizarea societății acestea vor fi ireversibile”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău