Sistemul informațional din R. Moldova trebuie protejat de PROPAGANDA din afară

  • 26 Iulie 2016 17:45
Sistemul informațional din R. Moldova trebuie protejat de PROPAGANDA din afară

Sistemul informațional din Republica Moldova trebuie protejat de propaganda din afară, însă legislația nu trebuie să conțină prevederi care ar submina libertatea mass-media și ar încălca drepturile cetățenilor la informare.

Sugestiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor cu tema: „Provocările din spațiul mediatic al Republicii Moldova – propaganda și produsul autohton”, la care s-au discutat propunerile deputaților de modificare a legislației din domeniul audiovizual. La dezbateri, pe lângă experții autohtoni, au participat și experți din Ucraina, Belgia, Cehia, Letonia și Ungaria, transmite IPN.

Președintele comisiei parlamentare care are în vizor domeniul mass-media, deputatul Vladimir Hotineanu, a spus că țările din Europa de Est sunt cele mai expuse propagandei din cauza că aici sunt diferite minorități naționale și partide cu agende politice diferite. În Moldova însă legislația privind contracararea propagandei este  superficială și necesită îmbunătățită.

Sergiu Sârbu, deputat democrat și autorul unuia dintre proiectele de modificare a Codului audiovizualului, a subliniat că scopul nu este de a interzice canalele rusești în Moldova, așa cum se vehiculează. Se urmărește doar contracararea propagandei și a pirateriei. Potrivit lui, în special din cauza pirateriei business-ul mediatic are foarte mult de suferit și îi descurajează pe potențialii investitori. Deputatul a adăugat că în prezent Moldova nu are niciun instrument pentru securizarea spațiului mediatic național.

Potrivit experților media, guvernarea forțează adoptarea separată a două proiecte de modificare a Codului audiovizualului – proiectul nr. 125, elaborat de Partidul Liberal, și proiectul nr. 218, elaborat de Partidul Democrat – deși inițial s-a spus că aceste două proiecte  vor fi comasate cu proiectul noului Cod al audiovizualului, adoptat în prima lectură.

Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente, solicitat de jurnaliști, a spus că este convins că aceste dezbateri au doar scopul de a bifa o activitate a Parlamentului și în special a deputaților democrați. În opinia sa, dacă proiectul democraților va fi adoptat în varianta actuală, va crea condiții de concurență neloială pe piața media, fiindcă posturile TV care pot produce opt ore de produs autohton o vor face, iar cele care nu au astfel de resurse pur și simplu vor fi eliminate.

Experții străini au avut luări de cuvânt în cadrul cărora au îndemnat autoritățile moldovenești să găsească cele mai bune soluții pentru contracararea propagandei studiind experiența țărilor vecine, cum ar fi Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău