Sistemul de instanțe judecătorești, REORGANIZAT

  • 16 Februarie 2016 18:54
Sistemul de instanțe judecătorești, REORGANIZAT

Ministerul Justiției va propune pentru ședința de miercuri, 17 februarie, a Guvernului reorganizarea sistemului de instanțe judecătorești, prin comasarea mai multor instanțe.

Judecătoriile sectoriale din Chișinău vor fuziona în cadrul unei singure instanțe de fond, iar cele raionale vor fuziona în cadrul a 14 judecătorii. Instanțele nou create ar urma să își înceapă activitatea de la 1 ianuarie 2017.

Promovarea acestui proiect de lege are scopul de a asigura accesibilitatea și independența sistemului judecătoresc, consolidarea capacității instituționale a instanțelor, utilizarea eficientă a fondurilor publice și reducerea cheltuielilor, se arată în nota informativă a Ministerului Justiției. Totodată, numărul judecătorilor va rămâne același, iar magistrații de la instanțele ce vor fi dizolvate vor fi transferați la cele nou-create.

Reducerea numărului de instanțe de fond este prevăzută în Strategia privind reformarea sectorului justiției, dar legea ar fi trebuit adoptată încă în 2014, spune președintele Centrului de resurse Juridice, Vladislav Gribincea. Reorganizarea instanțelor de fond va crea premise și pentru specializarea judecătorilor, a subliniat Vladislav Gribincea.

„Avem prea multe instanțe mici, care sunt scumpe și care nu pot da calitate. În momentul în care ai trei judecători sau cinci în instanță, nu poți să îi specializezi, pentru că trebuie să fie făcută distribuirea aleatorie a dosarelor. Dacă ai 15-18 judecători într-o instanță, este cu totul altceva. Asta înseamnă că judecătorul va cunoaște mai bine tipul de dosare și practica judecătorească și va putea da o soluție mai calitativă”, a declarat Vladislav Gribincea.

După ce proiectul va fi adoptat și de către Parlament, până la 1 ianuarie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii va trebui să asigure transferul magistraților în cadrul noilor instanțe și să organizeze concursurile pentru suplinirea funcțiilor de președinți și vicepreședinți ai judecătoriilor.

Transferul în sediile judecătoriilor comasate se va face treptat, până în 2027, pe măsura creării condițiilor necesare, iar până atunci, judecătoriile vor avea mai multe sedii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău