SIS a publicat o listă cu peste 500 de nume asociate persoanelor și entităților din Republica Moldova supuse sancțiunilor internaționale

  • 27 Ianuarie 08:45
SIS a publicat o listă cu peste 500 de nume asociate persoanelor și entităților din Republica Moldova supuse sancțiunilor internaționale

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova a publicat o listă care cuprinde peste 500 de nume de persoane și entități, asociate lui Vlad imirPlahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon și alte persoane supuse sancțiunilor internaționale și care figurează în dosare de fraudă și corupție.

Potrivit SIS, acestea sunt persoanele în privința cărora „există probe și informații documentate” că ar fi asociate cu cei șase, care au fost sancționați anterior de UE, Canada, SUA, Marea Britanie și alte țări pentru destabilizarea R. Moldova sau pentru susținerea agresiunii ruse, scrie Europa Liberă.

În listă sunt peste 500 de persoane, companii sau fundații. Printre cele cu legături cu oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc sunt fosta sa soție, Oxana Childescu, partenerul său de afaceri, Serghei Iaralov, și administratorul trustului său media, Oleg Cristal. Tot acolo se regăsesc și cei doi fini de cununie ai fostului lider democrat: Dorin Damir, judecat pentru abuz de putere și fals în acte publice, și fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu.

Din grupul persoanelor și entităților asociate cu businessmanul rus, Igor Ceaika, fac parte fratele fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, și fundația „Din suflet”, gestionată de soția liderului socialist, Galina Dodon.

O mare parte din cele peste 500 de nume sunt asociate cu oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „furtul miliardului”, organizatorul protestelor antiguvernamentale de la Chișinău, din 2022 și 2023.

Printre acestea sunt deputații fostul partid „Șor”, scos în afara legii: Petru Jardan, Vadim Fotescu, Denis Ulanov, Reghina Apostolova; guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul; primara orașului Orhei, Tatiana Cociuc; candidata Partidului „Șansă” la alegerile locale din Bălți, exclusă din cursă de CEC –Arina Corșicova.

Corșicova gestionează câteva companii, care administrează posturile de televiziune „Primul în Moldova”, Accent TV și ziarul „Komsomolskaia Pravda”.

În listă mai figurează omul de afaceri cu cetățenie rusă și israeliană Igal Șved. El a fost menționat în raportul SIS în baza căruia a fost anulată înregistrarea candidaților Partidului „Șansă” la alegerile locale generale din noiembrie 2023. Șved ar fi fost implicat în finanțarea proiectelor lui Ilan Șor cu bani din Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău