SIS a exclus patru persoane și trei companii din lista celor asociați cu Plahotniuc, Andronachi și Ilan Șor (Revista Presei)

  • 16 Septembrie 10:47
SIS a exclus patru persoane și trei companii din lista celor asociați cu Plahotniuc, Andronachi și Ilan Șor (Revista Presei)

RISE Moldova anunță că Serviciul de Informații și Securitate a exclus patru persoane și trei companii din lista persoanelor în privința cărora există probe, informații documentate că sunt asociate subiecților restricțiilor: Plahotniuc, Andronachi și Șor.

Astfel, printr-un Ordin emis pe 10 septembrie, SIS a exclus din lista persoanelor asociate cu Vladimir Andronachi, pe Dumitru Ciobu și Iurie Cramarenco, dar și companiile Ex-Stone SRL și ADM-Eximcom SRL.

Din lista persoanelor asociate cu Vladimir Plahotniuc, a fost exclusă Lidia Cucoș, fosta administratoare a Fundației lui Vlad Plahotniuc Edelweiss, iar din lista persoanelor asociate cu Ilan Șor – Stanislav Martînov și compania Maltel-Plus SRL.

SIS nu oferă o explicație a motivelor ce au dus la această modificare a listei, dar mai multe persoane din ea au contestat în instanță legalitatea includerii în acest document.

Publicația menționează că este prima modificare semnificativă a acestei liste făcute publice la începutul acestui an de către SIS și care includea până la începutul lunii septembrie - 290 de persoane fizice și 238 de companii și organizații, asociate cu subiecții sancțiunilor internaționale – Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Vladimir Andronachi, Grigore Caramalac și Igor Ceaika.

 

Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand” – o investigație realizată de TV8 despre parcul de distrații din Găgăuzia, deschis recent.

Potrivit autorilor investigației, parcul de distracții Găgăuzyialand, promis de Ilan Șor, a fost deschis în lipsa unei autorizații de funcționare. Darea în exploatare a obiectivului este amânată din cauza unor nereguli admise la construcție. Chiar dacă Șor și-a asumat investiția în Găgăuzyialand, cel care a sponsorizat construcția este un membru al partidului PACE condus de fugarul Gheorghe Cavcaliuc. Investigația spune cine este donatorul, cum își argumentează investiția și arată neregulile înregistrate de autorități la construcția Găgăuziyaland.  

 

Marian Voicu, jurnalist din România, fondatorul proiectului Veridica, lansat recent la Chișinău, vorbește în Podcastul ZdCe despre fake news și propagandă rusească/sovietică. Marian Voicu explică modul cum funcționează narațiunile propagandistice, de ce sunt eficiente și cum pot fi combătute. De asemenea, el se referă la cele mai frecvente fake news ale speț-propagandei lui Putin și care este scopul acestora.

Obiectivele cele mai importante ale lui Putin în acest moment, pentru care face propagandă, speț-propagandă, că așa se numește, sunt destrămarea Uniunii Europene, slăbirea sau destrămarea Alianței Nord-Atlantice sau ieșirea unor state din alianță”, a subliniat invitatul Podcast ZdCe.

 

În prag de alegeri prezidențiale, energia electrică se va ieftini, anunță Mold-Street. Prețul reglementat pentru curentul electric furnizat de furnizorul central de energie electrică (FCEE) Energocom SA (100% capital de stat) ar urma să scadă în săptămâna ce vine cu circa 21%.

Se va întâmpla cu o lună înainte de alegerile prezidențiale de pe 20 octombrie, deși compania și autoritățile spun că nu are nicio legătură cu campania electorală și că această acțiune este una justificată economic.

Ședința de aprobare de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) este planificată pentru marți, 17 septembrie și respectiv până la finele săptămânii ar urma să intr eîn vigoare, adaugă Mold-Street.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:3,6 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău