Siria respinge acordul americano-turc privind zona tampon

  • 08 August 2019 12:15
Siria respinge acordul americano-turc privind zona tampon

Damascul respinge ''categoric'' acordul americano-turc ce vizează înființarea unui centru de operațiuni comune pentru nordul Siriei în vederea stabilirii unei ''zone de securitate'' în această regiune cu majoritate kurdă, transmite AFP, citând media siriană de stat, potrivit Agerpres.

„Siria respinge categoric acordul celor doi ocupanți american și turc privind crearea intitulatei zone de securitate", a indicat agenția oficială Sana, care preia poziția ministerului sirian al Afacerilor Externe.

Potrivit Reuters, guvernul de la Damasc consideră că un acord între Turcia și Statele Unite asupra nord-estului Siriei reprezintă un "atac flagrant" la suveranitatea și unitatea teritorială a Siriei și o "escaladare periculoasă".

Acordul de înființare a unui centru de operațiuni comune pentru gestionarea unei fâșii de teritoriu de la granița cu Turcia relevă "parteneriatul americano-turc în agresiunea contra Siriei", arată SANA, preluată de Reuters, care adaugă că "agresiunea" celor două state reprezintă "o escaladare periculoasă și o amenințare la adresa păcii și stabilității în regiune".

SUA și Turcia au decis să înființeze un ''centru de operațiuni comune'', pe fondul tensiunilor în creștere între forțele turce și cele kurde în nordul Siriei, a anunțat miercuri Ankara.

Cele două părți au căzut de acord să ''ia în cel mai scurt timp primele măsuri destinate eliminării îngrijorărilor Turciei și, în acest cadru, să creeze rapid în Turcia un centru de operațiuni comune'', a anunțat Ministerul Apărării turc.

Potrivit Anadolu, Centrul de operațiuni comune va fi primul pas în vederea creării unei ''zone de securitate'' în nordul Siriei.

Președintele american Donald Trump a propus crearea unei zone cu o lățime de câțiva kilometri față de frontiera turcă pentru a separa teritoriul controlat de milițiile kurde (Unitățile de protecție a poporului, YPG) în nordul Siriei.

YPG sunt susținute de mai multe state occidentale. Acești combatanți kurzi s-au aflat în prima linie în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, proclamând în luna martie sfârșitul ''califatului'' jihadiștilor.

Între 2016 și 2018, Turcia a desfășurat deja două ofensive în Siria și amenință să lanseze noi operațiuni contra forțelor kurde. Ankara consideră YPG drept ''grupare teroristă'' ca urmare a legăturilor strânse cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizație separatistă care de 30 de ani duce o luptă de gherilă contra Turciei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău