Siria în presa internațională: Putin și Erdogan vor să excludă Statele Unite din procesul de tranziție sirian

  • 19 Decembrie 2016 07:45
Siria în presa internațională: Putin și Erdogan vor să excludă Statele Unite din procesul de tranziție sirian

"Mii de civili așteaptă în condiții extreme să fie evacuați", titrează cotidianul belgian Le Soir, prezentând situația locuitorilor din Alep, care rămân blocați în frig și înfometați.

În Siria "ceea ce-i mai rău abia urmează", conchide ziarul spaniol El Periódico, cu referire la lipsurile cu care se vor confrunta refugiații în taberele din localitatea rebelă Idleb, amenințată la rândul său de o nouă ofensivă a regimului Assad. Același jurnal este de părere că Putin și Erdogan au convenit să excludă Statele Unite din procesul de tranziție sirian.

Conform președintelui rus, citat de El Periódico, noile convorbiri de pace dintre guvernul Assad și opoziția patronată de Turcia ar urma să aibă loc nu la Geneva, ci posibil la Astana, capitala republicii Kazahstan. Totuși, The Guardian apreciază că deși "influența Rusiei a crescut", în Alep, "Iranul este adevăratul învingător", iar ajutorul acordat de Teheran pentru recucerirea celui de-al doilea oraș ca mărime din Siria "ține mult mai puțin de restabilirea suveranității statale, decât de impunerea agendei proprii în inima strategică a regiunii".

"Pentru Moscova, armistițiul constituie un moment când se putea erija în pacificator", în vreme ce pentru Teheran a permite plecarea ultimilor civili și luptători rebeli semnifică posibila pierdere a unei pârghii de influență, exact în momentul în care pe câmpul de luptă influența iraniană începea să o eclipseze pe cea a Rusiei - explică ziarul de la Londra, informează Rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău