Sindaj CBS- AXA | Tinerii, în mare parte nemulțumiți de cum se dezvoltă democrația

  • 02 Decembrie 2016 17:03
Sindaj CBS- AXA | Tinerii, în mare parte nemulțumiți de cum se dezvoltă democrația

Mai mult de jumătate dintre tinerii din Republica Moldova cu vârsta cuprinsă între 14 și 29 de ani, și anume 61,7%, sunt nemulțumiți și foarte nemulțumiți de dezvoltarea democrației în țară. Alți 26,3% sunt nici mulțumiți, nici nemulțumiți și doar 8,3% sunt foarte mulțumiți.

Iar restul nu au știut ce să răspundă – arată un sondaj realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-AXA” în cadrul proiectului ,,Youth inclusion”, transmite IPN.

Sociologul CBS- AXA Vasile Cantarji a declarat că în rândul tinerilor se constată un interes scăzut față de politică. Doar unul din patru tineri este foarte interesat, iar restul sunt puțin sau deloc interesați de această temă. Interesul pentru politică este mai mare în rândul bărbaților tineri din mediul urban. De asemenea, interesul față de politică este strâns legat de nivelul de studii al tinerilor. Astfel, tinerii cu un nivel de educație sporit manifestă un interes dublu față de politică, comparativ cu restul tinerilor.

Vasile Cantarji a spus că este un mit că tinerii nu vin la vot. Întrebați de câte ori au participat la alegeri după atingerea vârstei majoratului, fiecare al doilea tânăr chestionat a răspuns că a participat la toate alegerile. Totuși, studiul arată că unul din cinci tineri nu a votat încă niciodată.

Principala sursă de informare a tinerilor cu privire la viața politică este internetul. 80% dintre tineri se informează la acest subiect prin intermediul rețelei globale, pe când la nivelul populației generale a țării principala sursă de informare este televiziunea.

Prezent la eveniment, ministrul tineretului și sportului, Victor Zubcu a declarat că datele obținute în cadrul sondajului vor ajuta autoritățile la elaborarea politicilor axate pe necesitățile tinerilor. „Pentru noi ca autoritate publică centrală contează foarte mult această expertiză, care ne oferă tabloul sociologic, dar și interpretarea experților pe sectorul de tineret. Pentru că în acest domeniu există o gamă largă de provocări și va trebui să extindem paleta de oferte în acest sens”, a spus ministrul tineretului și sportului.

Reprezentantul din partea Delegației UE la Chișinău, Marco Gemmer, a spus că proiectul are drept obiectiv creșterea incluziunii tinerilor la elaborarea politicilor pe acest segment, prin acordarea suportului necesar. „Uniunea Europeană a adoptat o strategia ambițioasă în domeniul tineretului pentru a identifica unde anume este necesar suportul. Acest studiu este foarte important și se desfășoară nu doar în UE, dar și în statele terțe. Este nevoie să asigurăm tinerilor accesul la educație și le oferim posibilități de participare la viața socială într-un mod activ”, a spus Marco Gemmer.

Acesta a adăugat că datorită studiului s-a constatat că o problemă a tineretului din Republica Moldova este migrația și lipsa locurilor de muncă. Oficialul a dat asigurări că UE, în calitate de partener al Republicii Moldova, va ajuta la soluționarea problemelor existente, ca cetățenii moldoveni să se simtă cu adevărat cetățeni europeni.

Proiectul „Youth inclusion” este implementat de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și finanțat de Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău