Simplificarea procedurii de obținere a cetățeniei R.Moldova pentru investitori va fi discutată în Parlament
-
30 Mai 2018 19:24
Deputații se întrunesc joi, 31 mai, în ședință plenară, urmând să examineze controversatul proiect de lege care stabilește inclusiv simplificarea procedurii de obținere a cetățeniei Republicii Moldova pentru investitori. Inițiativa înregistrată în noiembrie anul trecut prevede, de fapt, extinderea termenului de valabilitate al pașapoartelor pentru cetățenii care au împlinit vârsta de 16 ani, dar și excluderea datelor despre grupa sanguină din actele de identitate.
Însă, printre unele amendamente propuse ulterior de deputați ai Partidului Democrat figurează și inițiativa ca străinii care dobândesc cetățenia în urma investițiilor efectuate în Republica Moldova să nu fie obligați să învețe limba oficială și Constituția, așa cum o fac ceilalți solicitanți. O altă modificare ține de posibilitatea de majorare a numărului de cetățenii acordate pentru investitori și familiile acestora. De asemenea, se propune ca în decretele șefului statului prin care va fi acordată cetățenia acestor persoane să nu fie indicat și numele acestora.
Amendamentele au provocat dezbateri la ultima ședință a Parlamentului, iar președintele Comisiei pentru securitatea națională, apărare și ordine publică, Roman Boțan, și-a dat demisia, în semn de protest, față de intenția de adoptare a acestui proiect. El consideră că aceste prevederi reprezintă un risc sporit pentru securitatea statului și de corupție, așa cum a constatat și Centrul Național Anticorupție.
Tot mâine, Legislativul mai urmează să audieze raportul anual al Procurorului General, dar și o inițiativă legislativă a președintelui Parlamentului Andrian Candu care prevede instituirea unei noi Comisii parlamentare care va avea drept atribuție principal examinarea rapoartelor Curții de Conturi. Scopul inițiativei este crearea instrumentelor de cooperare consolidată între Parlament și Curtea de Conturi. Proiectul mai stabilește expres și rapoartele pe care Curtea de Conturi trebuie să le prezinte în ședințele în plen ale Parlamentului, precum și termenul limită de audiere a lor.