Silențioasa dispariție a "pădurilor" submarine de alge din Marea Mediterană

  • 27 Septembrie 2016 20:43
Silențioasa dispariție a

Oamenii de știință de la Universitatea din Barcelona (UB) au arătat că algele posedă o slabă capacitate de a se reproduce și o dinamică de creștere foarte lentă, similară celei a arborilor tereștri, fapt pentru care riscă să dispară în contextul schimbărilor climatice și al activității omului, scrie Agerpres.

În cadrul unor cercetări al căror rezultat a fost publicat în revista Journal of Ecology, biologii de la Universitatea din Barcelona au avertizat că "pădurile" submarine formate de alga marină Cystoseira zosteroides, specie vulnerabilă și endemică din Marea Mediterană, ar putea să dispară în scurt timp ca urmare a unor episoade meteorologice extreme.

Potrivit studiului, efectele unei furtuni intense survenite la intervale de 25 de ani ar putea face să dispară populațiile de Cystoseira zosteroides, algă de mare valoare ecologică pentru biodiversitatea marină. În insulele Medes (Girona) există o populație de Cystoseira aflată în continuare într-o etapă de refacere după furtuna din 26 decembrie 2008, un episod extrem cu o forță neobișnuită a vântului și valuri de până la 14 metri, care a cauzat moartea a 79% din comunitățile acestei specii.

Cystoseira zosteroides, o algă maro, este o specie care formează dense "păduri" submarine ce generează habitat, protecție și hrană pentru organismele marine, a explicat biologul Pol Capdevila.

"În Marea Mediterană s-a produs o scădere drastică a algelor formatoare de habitat — mai ales a algelor Cystoseira și Sargassum — în ultimii ani", a spus acesta.

De exemplu, în Franța, s-au redus drastic în unele arii marine, "mai ales din cauza unor activități antropice precum construcția de porturi sau poluarea", potrivit biologului Capdevila.

Între 2008 și 2012, echipa de cercetători a studiat comunitățile de Cystoseira zosteroides din insulele Columbretes, insulele Medes, Capul Creus.

Alga Cystoseira zosteroides trăiește la adâncimi foarte mari și, în aceste condiții, rămâne puțin timp pentru studierea ei in situ, a precizat Pol Capdevila.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-2,26
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău