Siegfried Mureșan: UE tratează cu înțelegere decizia Chișinăului de a nu se alătura sancțiunilor occidentale contra Rusiei pentru invazia din Ucraina // Revista presei

  • 04 Aprilie 2022 10:59
Siegfried Mureșan: UE tratează cu înțelegere decizia Chișinăului de a nu se alătura sancțiunilor occidentale contra Rusiei pentru invazia din Ucraina // Revista presei

Zi de DOLIU NAȚIONAL în R. Moldova în memoria ucrainenilor uciși fără milă de armata lui Putin. Maia Sandu: "Suntem ȘOCAȚI de masacrul din Bucha", titrează Ziarul Național.

Dar după imaginile distrugerilor apocaliptice din Mariupol, Harkov și din alte orașe, a șirurilor de ucraineni figind din calea bombardamentelor, după atrocitățile din Bucea, cu gropi comune, cadavre cu mâinele legate, împușcate în ceafă, a folosi eufemismul „spețoperația” și a-l sprijini pe Putin nu mai ține de o „sensibilitate” semantică, de codul enigmatic al sufletului rus și nici măcar de patriotism sau sete de revanșă, ci de patologie, de complicitate criminală, opinează Nicolae Negru în editorialul său din Ziarul Național. Potrivti acestuia, rușii și-au pus niște ochelari semantici, ca Putin, evită cuvântul „război”, fiindcă se tem să se uite în oglinda realității, să-și vadă fața deformată de șovinism, mesianism, superioritate și ură pentru frații lor. Rusul Cain își ferește ochii de privirea ucraineanului Abel.

Astăzi  este a 40-a zi de război în Ucraina. De la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, potrivit ONU, au murit 1 417 de civili ucraineni, iar 2 038 au fost răniți, scrie ZDG. Într-un live text pe pagina sa electronică, ZDG scrie că astăzi  dimineața, alerte de raid aerian au fost declanșate în regiunea Nicolaev. Ucraina continuă să evacueze civilii din zonele grav afectate de război. Pe 3 aprilie, din zonele de sul ale Ucrainei au fost evacuate 2.694 de persoane.

Republica Moldova ar trebui să-și regândească poziția față de sancțiuni după masacrul din regiunea Kiev, scrie Timpul care îl citează pe politologul Dionis Cenușa.” După ce guvernanții europeni au condamnat atrocitățile masacrului de la Bucea, același lucru l-a făcut guvernarea de la Chișinău, dar în opinia analistului politic, în loc de politica declarațiilor ar fi cazul ca Moldova să-și regândească poziția față de sancțiuni. Nealinierea la sancțiuni nu poate fi compensantă cu grijă de refugiați, care este o datorie conform dreptului internațional, nu un act de binefacere pentru Ucraina. Se știe bine,  Kievul nu uită că pro-europenii de la Chișinău nu se alătură sancțiunilor. Iar acest gest nu poate fi compensat cu nimic, nu în ochii Kievului”, afirmă Dionis Cenușa.

Vitalie Vovc în editorialul său din Deschide.md amintește că săptămâna trecută Georgia a anunțat că se alătură sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei… Republica Moldova în afară de mătănii cu „stat neutru”, repetate cu treabă și fară treabă, nu se aude nimic. Publicistul subliniază că în aceste momente se decide arhitectura lumii de mâine. Structura leadershipului reputațional și politic. În aceste zile se despart apele. Și în acea lume nu țările care dețin miliarde vor avea legitimitate și un cuvânt de spus.

Fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase remarcă într-o postare pe FB că Rușii nu sunt astăzi la Chișinău, datorită eroicei rezistenței ucrainene, nicidecum datorită obedienței moldovenilor față de „partenerul strategic”. Pentru orice om treaz la minte este evident că, la momentul potrivit, „partenerul nostru strategic” nu va ezita să activeze coloana a cincea de la Chișinău, să o finanțeze la greu, care mai apoi va specula cinic dificultățile economice, pentru a demola aceasta guvernare si instaura un guvern pro-Putin. Metafora preferata a defunctului Dumitru Moțpan: „vițelul șmecher, care reușea să sugă de la două vaci”, a devenit o veritabilă emblemă a geopoliticii noastre, este de părere Alexandru Tănase, care concluzionează - indiferent de la cate vaci crede că suge, vițelul care se crede șmecher, până la urmă - tot vițel rămâne - iar istoria îl va fi tratat ca atare.

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan (PPE/PNL) crede că Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderare „în viitorul apropiat”. Președinte al delegației Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova, Mureșan a făcut declarația în carul unui interviu pentru Europa Liberă, în timpul unei vizite la Chișinău, la sfârșitul săptămânii trecute. Pe de altă parte, europarlamentarul spune că UE tratează cu înțelegere decizia Chișinăului de a nu se alătura sancțiunilor occidentale contra Rusiei pentru invazia din Ucraina, spunând că o decizie opusă putea destabiliza economic R. Moldova și mai mult. „Trebuie să aplicăm sancțiuni care să ducă la un cost maximal pentru Federația Rusă, însă aceste sancțiuni e foarte important să afecteze mai mult Federația Rusă decât să ne afecteze pe noi înșine”, a mai spus Mureșan.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău