Siegfried Mureșan: Instabilitatea politică și schimbările frecvente de guvern din ultimii ani au încetinit implementarea reformelor în R.Moldova

  • 22 Octombrie 2020 10:24
Siegfried Mureșan: Instabilitatea politică și schimbările frecvente de guvern din ultimii ani au încetinit implementarea reformelor în R.Moldova

Instabilitatea politică și schimbările frecvente de guvern din ultimii ani au încetinit implementarea reformelor în Republica Moldova, afirmă președintele Delegației Parlamentului European în Comitetul de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, Siegfried Mureșan.

El subliniază că aceste concluzii sunt subliniate în raportul referitor la punerea în aplicare de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, votat ieri în Parlamentul European.

”De la semnarea Acordului de Asociere UE - Republica Moldova din anul 2014, Uniunea Europeană a fost un partener de încredere pentru Republica Moldova și a oferit țării un sprijin financiar substanțial, precum și asistență tehnică și sprijin politic pentru reformare, toate acestea în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

Pe de altă parte însă, Guvernul Republicii Moldova a îndeplinit doar parțial condiționalitățile agreate și a atras doar o parte din asistența macrofinanciară pusă la dispoziție de Uniunea Europeană.

Noi, Parlamentul European, am cerut în repetate rânduri Guvernului Republicii Moldova să implementeze măsurile necesare pentru a consolida statul de drept și standardele democratice, pentru a asigura independența, imparțialitatea și eficacitatea sistemului judiciar, pentru a elimina corupția, pentru a asigura libertatea de exprimare și independența mass-media, precum și pentru a asigura o societate civilă puternică. Nu în ultimul rând, cerem autorităților din Republica Moldova să accelereze procesul de urmărire penală în cazul fraudei bancare, să îi aducă pe toți cei responsabili în fața justiției fără întârziere și să recupereze fondurile pierdute.

Cu cât reformele asumate la aceste capitole în Acordul de Asociere vor fi implementate mai rapid, mai clar și mai convingător de către Republica Moldova, cu atât sprijinul Uniunii Europene poate fi mai consistent pentru Republica Moldova”, a subliniat europarlamentarul român.

Siegfried Mureșan s-a referit și la alegerile prezidențiale de la Chișinău, subliniind că ”vor fi un test pentru democrația și statul de drept din Republica Moldova. Asigurarea unor alegeri libere și democratice, în care se respectă un sistem politic transparent, rezultat de pe urma unor alegeri legitime, este o precondiție pentru sprijinul european de orice natură, iar modalitatea în care se vor desfășura aceste alegerile prezidențiale va avea un impact important asupra relațiilor UE – Republica Moldova. Autoritățile de la Chișinău trebuie să asigure un proces electoral corect, transparent și democratic”, a punctat europarlamentarul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
24,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:5,14 m/s
Sun
23
Mon
23
Tue
22
Wed
22
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău