Siegfried Mureșan: Federația Rusă a avut un obiectiv clar, de a încerca să împiedice începerea negocierilor de aderare inclusiv pentru Rep. Moldova, dar a eșuat

  • 12 Ianuarie 13:28
Siegfried Mureșan: Federația Rusă a avut un obiectiv clar, de a încerca să împiedice începerea negocierilor de aderare inclusiv pentru Rep. Moldova, dar a eșuat

Începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Rep. Moldova până la alegerile euro-parlamentare din iunie 2024 ar constitui un scenariu ideal, este de părere eurodeputatul român Siegfried Mureșan.

El a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținute la București, că decizia pozitivă din partea Uniunii Europene de deschidere a negocierilor reprezintă o confirmare a faptului că Rep. Moldova a reușit să iasă din sfera de influență a Federației Ruse.

Moscova a încercat prin toate mijloacele să împiedice această decizie, atât în ceea ce privește Rep. Moldova, cât  și Ucraina anul trecut, dar a eșuat, a spus Siegried Mureșan.

„Federația Rusă a avut un obiectiv clar, de a încerca să împiedice începerea negocierilor de aderare inclusiv pentru Rep. Moldova, dar și prin toate mijloacele, în special prin poziția Ungariei legate de Ucraina. Totuși, Federația Rusă a eșuat.

Vedem o ieșire a Rep. Moldova din sfera de influență. În ultimii doi ani de zile ritmul reformele în Rep. Moldova a fost mai mare decât oricând, reforme care au fost blocate ani de zile, reforme în justiție, combaterea corupției, combaterea spălării banilor au început într-un ritm bun”, a spus europarlamentarul.

Siegried Mureșan a mai subliniat că încă mai există o rezistență la reformă în sistemul judecătoresc din Rep. Moldova. Cu toate astea, au fost făcuți pași esențiali, suficienți pentru ca negocierile de aderare să poată începe, mai crede europarlamentarul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Mon
9
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău