Siegfried Mureșan: Aderarea R. Moldova la UE „este un proces care va dura”, însă „chestiunea transnistreană nu ne împiedică să îi acordăm statutul de candidat”

  • 08 Iunie 2022 09:40
Siegfried Mureșan: Aderarea R. Moldova la UE „este un proces care va dura”, însă „chestiunea transnistreană nu ne împiedică să îi acordăm statutul de candidat”

Vicepreședintele Partidului Popular European (PPE), europarlamentarul român Siegfried Mureșan, a declarat marți într-un interviu pentru G4Media.ro că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană „este un proces care va dura”, însă „chestiunea transnistreană nu ne împiedică să îi acordăm statutul de candidat” la aderarea la UE.

Vă prezentăm mai jos declarațiile europarlamentarului referitor la R. Moldova din interviul pentru G4media.ro:

Rep: La sfârșitul lunii iunie este așteptat un Consiliu European prin care Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei să le fie validat statutul de țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană. Care considerați că sunt punctele forte pentru Republica Moldova?

„În primul rând, Republica Moldova a dovedit de la începutul războiului din Ucraina că a acționat în profund spirit european. Republica Moldova este statul european care a primit mai mulți refugiați raportat la propria populație decât orice țară membră al Uniunii Europene. Aceste persoane din Ucraina care au avut nevoie de ajutor au fost primite cu brațele deschise în Republica Moldova, atât de către cetățeni, cât și de către autorități în profund spirit european. În al doilea rând, avem în Republica Moldova un guvern susținut o majoritate clară, transparentă, pro-europeană – Guvern pro-european, președinte pro-european, majoritate parlamentară pro-europeană – care au început, în sfârșit, să realizeze reformele de modernizare a Republicii Moldova, reforme necesare în vederea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană. În al treilea rând, autoritățile de la Chișinău au depus la începutul lunii martie cererea de aderare la Uniunea Europeană, cerere care se bucură de sprijinul popular.

Atât la ultimele alegeri prezidențiale, cât și la ultimele alegeri parlamentare, oamenii au votat politicieni care doresc apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, oameni care doresc instituții puternice independente la fel ca în Uniunea Europeană. Oamenii doresc un standard de viață european și în Republica Moldova, deci cererea de aderare se bucură de sprijin popular. Pe baza tuturor acestor motive, Republica Moldova merită încrederea Uniunii Europene și continuarea procesului de aderare la UE. Acest proces a început deja. Ca urmare a depunerii cererii de aderare, Consiliul Uniunii Europene a cerut Comisiei începerea pașilor procedurali. Comisia Europeană a trimis Republicii Moldova un chestionar cu mii de întrebări, chestionar menit să evalueze nivelul de pregătire al Republicii Moldova și autoritățile de la Chișinău au oferit Comisiei Europene toate răspunsurile necesare într-un timp record de doar câteva săptămâni. Procesul a început. Etapa esențială acum este acordarea statutului de țară candidată.

Noi am aprobat în Parlamentul European cu largă majoritate o rezoluție prin care cerem ca Republica Moldova să primească statutul de țară candidată, iar săptămâna trecută, în cadrul Congresului Partidului Popular European de la Rotterdam, am solicitat același lucru. Deci, începem să organizăm sprijinul politic – Parlamentul European este în favoare, întreaga familie politică a Partidului Popular European este în favoare. De exemplu, săptămâna trecută, președintele Partidului Creștin-Democrat din Germania, lider al opoziției, a spus public pentru prima dată la televiziunea publică germană că solicită acordarea imediată a statutului de țară candidată pentru Ucraina și Republica Moldova.

Deci, organizăm sprijinul, iar Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă că nu putem trăi în siguranță în interiorul granițelor celor 27 de țări membre decât dacă suntem înconjurați în vecinătatea noastră imediată de țări care sunt sigure, care sunt stabile, țări care au o perspectivă europeană și Republica Moldova este pentru siguranța Uniunii Europene la fel de importantă ca Ucraina”.

Rep: Cum poate fi primită în UE o țară care are probleme precum Transnistria, având în vedere că UE nu a primit niciodată state care au avut astfel de probleme?

„Noi nu solicităm integrarea acum a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, ci solicităm acum acordarea statutului de stat candidat pentru Republica Moldova. Asta solicităm. Asta înseamnă că vor începe negocierile de aderare pe multe capitole, pe agricultură, pe economie, pe siguranță, pe afaceri interne, pe justiție. Acesta este un proces care va dura, dar exact cum președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus-o în plenul Parlamentului European în urmă cu trei săptămâni, acest proces este pentru cetățenii Republicii Moldova luminița de la capătul tunelului. Și cred că are dreptate.

Aderarea nu este un lucru care să se întâmple acum, este un proces care va dura, suntem conștienți de acest lucru. Însă, tocmai pentru că Republica Moldova își dorește să adere la Uniunea Europeană, răspunsul nostru nu poate fi decât următorul: «Da, sunteți bineveniți, aveți această perspectivă, iată statutul de țară candidat și ne apucăm de treabă». Până la aderare, aveți dreptate, mai sunt încă multe lucruri de făcut, atât în Republica Moldova, dar și la nivelul Uniunii Europene, inclusiv soluționarea chestiunii transnistrene, pe care, pe bună dreptate, ați menționat-o. Însă, situația transnistreană nu ne împiedică să acordăm Republicii Moldova statutul de candidat și să începem negocierile de aderare și nu ne împiedică să oferim Republicii Moldova multe beneficii concrete, chiar înainte de aderarea la Uniunea Europeană. Chestiunea transnistreană nu este un argument pentru a ține Republica Moldova blocată”.

Rep: Ce rezolvare vedeți pentru regiunea transnistreană?

„Nu aș specula în momentul de față. Procesul de soluționare a chestiunii transnistrene este un proces pe care trebuie să îl soluționăm în paralel cu negocierile de aderare și el trebuie soluționat conform voinței oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, conform voinței autorităților de la Chișinău. Noi putem avea un sprijin de suport, atât din partea României, cât și din partea Uniunii Europene, însă soluțiile, așteptările trebuie să vină de la Chișinău, de la oamenii implicați la fața locului. Ar fi incorect că cineva din Uniunea Europeană sau de oriunde din afara Republicii Moldova să dicteze o anumită soluție. Rolul nostru va fi doar un rol de mediator și de sprijin”.

Rep: Să spunem că Republica Moldova va reuși să își rezolve problemele economice, problemele privind statul de drept, privind chestiunea transnistreană, dar cum ar putea Uniunea Europeană să se asigure că aceste reforme sunt ireversibile?

„În primul rând, procesul a început în Republica Moldova. Vedem o întărire a procuraturii, vedem o întărire a justiției și, după cum știm și din România, pasul esențial este întărirea acestor instituții. Ele să devină cu adevărat independente din punct de vedere politic. Justiția din Republica Moldova nu a fost independentă în ultimii ani, știm acest lucru. Justiția trebuie să devină independentă, conducerea trebuie să fie profesionistă. Vedem în acest moment în Republica Moldova procese corecte, obiective de selecție a procurorilor, a judecătorilor, inclusiv a conducerii instituțiilor în domeniul justiției, proceduri stabilite în conformitate cu standardele europene și internaționale în acest domeniu.

Deci, în primul rând, aceste procese trebuie întărite, trebuie ca ele să devină independente, puternice, să-și îndeplinească misiunea. După aceea, este evident că o majoritate atașată reformelor și echilibrului puterilor în stat este, de asemenea, un lucru important și aici efortul de convingere și de comunicare între cetățenii Republicii Moldova va trebui să fie mare din partea oamenilor politici de la Chișinău.

Dar aici și noi, din partea României și din partea Uniunii Europene, putem sprijini astfel încât oamenii să fie bine informați, să ia decizii politice, practic, electorale, la alegeri, în cunoștință de cauză și să nu sprijine oameni politici care afectează justiția, care afectează combaterea corupției, care nu doresc domnia legii și stat de drept în Republica Moldova. Deci, aici munca partidelor politice atașate justiției, atașate valorilor europene va fi importantă. Dar primul pas este întărirea acestor instituții, proces care a început cu sprijinul guvernului și cu sprijinul actualei majorități parlamentare. Partidul de guvernământ pro-european din Republica Moldova, care deține în prezent majoritatea politică în parlamentul de la Chișinău, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) este un partid atașat acestor reforme care cred că va întări instituțiile cu responsabilități în acest domeniu”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău