SFS reamintește persoanelor fizice care transmit în locațiune bunuri imobile prin intermediul Booking și Airbnb despre necesitatea achitării impozitului pe venit

  • 29 Iulie 10:46
SFS reamintește persoanelor fizice care transmit în locațiune bunuri imobile prin intermediul Booking și Airbnb despre necesitatea achitării impozitului pe venit

Serviciul Fiscal de Stat informează persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și transmit în locațiune proprietate imobiliară altor persoane fizice, prin utilizarea platformelor Booking, Airbnb și altele, despre necesitatea onorării obligațiunilor fiscale aferent veniturilor obținute din această activitate.

Conform prevederilor Codului fiscal, contribuabilii menționați supra sunt obligați să depună la Serviciul Fiscal de Stat o Declarație-Cerere, conform Ordinului SFS nr. 622/2018 (anexa nr. 2),  în termen de 7 zile de la transmiterea în folosință/posesie a proprietății imobiliare. Declarația-Cerere poate fi descărcată aici.

Dacă transmiterea în posesie și/sau în folosință a proprietății imobiliare (prin platformele Booking, Airbnb și altele), are loc fară încheierea unui contract în formă scrisă între părți, în Declarația-Cerere (anexa nr. 2 la Ordinul SFS nr. 622/2018) contribuabilul urmează să bifeze poziția – “nu este întocmit contract în scris de transmitere în posesie și/sau în folosință”.

În cazul în care contribuabilul deține semnătura electronică/mobilă acesta are posibilitatea de remitere a Declarației-Cerere prin intermediul serviciilor electronice, și anume, SIA „e-Cerere” modulul „Cererea de înregistrare a contractelor de dare în locațiune a bunurilor imobiliare de către persoanele fizice”. Pentru o descriere mai detaliată a tuturor pașilor care trebuie urmați, accesați instrucțiunile aferente aici.

Declarația-Cerere poate fi depusă și prin intermendiul poștei electronice a Serviciului Fiscal de Stat. Aceasta, împreună cu documentele confirmative (autentificate prin semnătură digitală), urmează a fi transmisă la adresa electronică [email protected].

De asemenea, Declarația-Cerere împreună cu documentele confirmative pot fi depuse la orice subdiviziune a SFS, iar în cazul în care persoana fizică nu are posibilitatea de a se deplasa la subdiviziunea SFS, acestea pot fi expediate în adresa SFS, prin intermediul unei scrisori recomandate.

Achitarea impozitului pe venit în mărime de 7% din venitul obținut de la transmiterea în posesie și/sau în folosință a proprietății imobiliare, urmează să fie efectuată până la data de 25 a lunii în curs, se menționează în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
5,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Mon
18
Tue
19
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău