Constituționaliștii sunt de părere că decretul Maiei Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier va rămâne în vigoare. Ce spun analiștii politici
-
19 Martie 2021 14:18
Curtea Constituțională a respins astăzi cererea de suspendare a decretului președintei Maia Sandu, privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de Prim-ministru. Totuși, sesizarea depusă de socialiști va fi examinată pe fond de Înalta Curte, luni, 22 martie. Constituționaliștii sunt de părere că decretul președintei Maia Sandu va rămâne în vigoare, în timp ce analiștii politici se referă la jocuri politice mai extinse, decât cele cunoscute publicului larg.
Expertul constituționalist Teo Cârnaț consideră că nu există niciun temei pentru a declara neconstituțional decretul președintei Maia Sandu de desemnare a lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru.
„Această nesuspendare a decretului îi dă posibilitate domnului Grosu să-și pregătească în continuare echipa, programul de guvernare și să înregistreze acest demers în Parlamentul Republicii Moldova. Nu exclud faptul că acest lucru se va întâmpla luni. Temeiuri de a fi declarat acest neconstituțional nu există, dar pentru a răspunde autorilor sesizării, ea a fost admisă. Luni se va respinge sesizarea și decretul va fi declarat constituțional” a spus Teo Cârnaț.
Deși Curtea se va pronunța asupra acestei situații politice cu o zi înainte de expirarea termenului de instalare a unui nou guvern, expertul consideră că parlamentarii vor avea timp suficient să pună la vot programul lui Igor Grosu.
„Cam învestirea tuturor guvernelor în ultimii ani s-a discutat pe ultima sută de metri: și Guvernul Sandu, și Guvernul Filip și Guvernul Chicu și cred că Parlamentului îi va ajunge timp ca să se expună referitor la acordarea votului de încredere”, a precizat Teo Cârnaț.
Și Constituționalistul Alexandru Arsene opinează că prin decizia Curții se prezumă că decretul președintei Maia Sandu este unul constituțional.
„Prin hotărârea de astăzi a Curții Constituționale s-a respins solicitarea de a suspenda exercitarea decretului din motive foarte obiective: că el se prezumă că e constituțional. Dar luni va fi examinată sesizarea în fond pentru a pune o finalitatea în aceste jocuri politice și îl va declara constituțional și să dispară orice neclaritate. Decretul e constituțional. Urmează hotărârea ca să pună punct între aceste două ramuri ale puterii de stat”, a opinat Alexandru Arseni.
În opinia analistului politic, Vlad Țurcanu situația este totuși incertă, iar jocurile de pe scena politică ar fi mai extinse decât pot fi văzute cu ochiul liber.
„E un semnal de alarmă pentru mine că Curtea Constituțională a admis această cerere a socialiștilor, în contextul în care să ne reamintim că Maia Sandu nu a avut o candidatură din partea unei majorități, fundamentată de 51 de semnături minimum. Așa că m-aș aștepta la orice deznodământ, deși logic ar fi că procedura a fost respectată de Maia Sandu, dar până la urmă Curtea Constituțională este cea care dă verdictul. Dacă adăugăm la toată această situație neclară, evenimentele de astăzi din Parlament, atunci am putea presupune că jocul e mult mai extins decât ceea ce e la vedere. S-ar putea ca cererea procurorului general să genereze anumite situații care să influențeze procesele care privesc candidatura la funcția de prim-ministru”, a precizat Vlad Țurcanu.
Socialiștii au contestat la Curtea Constituțională decretul președintei Maia Sandu de desemnare a lui Igor Grosu, la funcția de premier, după consultările cu reprezentanții grupurilor parlamentare și după ce candidata PSRM-Șor, Mariana Durleșteanu, a anunțat că se retrage.
Majoritatea parlamentară a înaintat ulterior un alt candidat, pe Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, fostul deputat PSRM, Vladimir Golovatiuc.