Sfaturi utile la procurarea produselor nealimentare în perioada Sărbătorilor Pascale

  • 07 Aprilie 2023 16:14
Sfaturi utile la procurarea produselor nealimentare în perioada Sărbătorilor Pascale

ANSA vine cu sfaturi pentru comercianții care vor să procure produse nealimentare de calitate.

Dacă Vă doriți ca produsele achiziționate, cum ar fi:

- vopseaua de ouă

- candelele

- lumânările,

- jucării/cadouri

Asigurați-vă să nu prezinte pericol pentru sănătatea membrilor familiei, le procurați numai din locuri special amenajate și autorizate, care asigură condițiile necesare pentru ca acestea să se păstreze corespunzător.

Acordați atenție sporită când alegeți vopseaua pentru ouă. Este important să verificați dacă pe ambalajul produsului sunt menționați coloranții alimentari, modul de utilizare, data minimă de valabilitate și prezența certificatului igienic. Evitați vopseaua cu ambalaj nemarcat sau neambalată, deoarece aceasta este utilizată în industria tipografică sau textilă și conține substanțe toxice.

Coloranții artificiali de pe raft, comercializați sub diferite denumiri sunt aceiași în toate produsele. Pentru că unii dintre aceștia produc efecte adverse, e bine să știți ce alegeți de pe raft.

Coloranți inofensivi

E100 (curcumina) și E140 (clorofila) – aditivii care vor colora ouăle în roșu în primul caz și în albastru deschis – în cel de al doilea. Acești coloranți sunt inofensivi și total comestibili. Și carminul E120 este considerat un colorant inofensiv, obținut din sarea de aluminiu a acidului carminic. Totuși, pentru unele persoane este posibilă manifestarea reacțiilor alergice, odată cu ingestia sau contactul direct cu pielea.

Coloranți cu posibile efecte adverse

Culoarea roșie poate fi generată și de coloranți precum Е122, Е124 și Е128.

E 122 (azorubina sau carmuazina) – persoanele care au o sensibilitate sporită la aspirină, ar fi bine să evite acest colorant.

E124 și E128 sunt coloranți interziși de Uniunea Europeană, astfel încât conțin colorantul cancerigen – anilina.

Galbenul poate fi obținut cu ajutorul E 102sau tartrazină, care are o reputație compromisă în țările europene.

Verdele și albastrul este obținut cu ajutorul E132sau indigocarminul sintetic, care provoacă spasme bronșice la bolnavii care suferă de astm bronșic, iar la cei alergici – reacții severe, precum șocul anafilactic. Aceleași reacții poate provoca și E133 sau „albastrul strălucitor” și verdele E 142.

Pentru a evita situațiile neplăcute, puteți opta pentru coloranți naturali (sucul de sfeclă roșie sau de struguri, varza roșie, cojile de ceapă, turmericul, urzicile, spanacul).

De asemenea, acordați atenție sporită la achiziționarea jucăriilor, solicitați de la vânzător Declarația de conformitate (care conține informații despre proveniența jucăriei, denumirea și adresa producătorului sau importatorului, categoria de vârstă căreia i se adresează, etc.), instrucțiunile de utilizare.

Evitați jucăriile vopsite, pentru a le verifica atingeți cu degetul suprafața vopsită. Dacă vopseaua rămâne pe deget, ne indică că jucăria este neconformă.

De asemenea, evitați jucăriile care la un eventual contact cu focul se aprind ușor, sau cele care pot provoca strangularea, sufocarea, înecarea, fie tăierea. Înainte de a fi utilizate, verificați starea jucăriei, dacă aveți anumite îndoieli în ceea ce privește calitatea acesteia, returnați-o imediat vânzătorului.

Totodată, e important să acordați atenție și lumânărilor sau candelelor. Cele care conțin cantități considerabile de parafină sunt ușor de identificat. Tot ce trebuie sa faceți este sa le atingeți și să verificați ceara. Cu mici excepții, în general lumânările din parafină sunt moi, uleioase și translucide la atingere. Ceara din soia, însa, este tare și opacă. Ca regulă generală, cu cat e mai multă soia în lumânare, cu atât e mai tare ceara la atingere. Ca sa testați lumânarea, treceți degetele pe suprafața acesteia, apăsând ușor. Dacă degetul tinde să intre în ceară, înseamnă că cel mai probabil lumânarea nu are prea multă ceară de soia, ci mai degrabă o cantitate considerabilă de parafina.

Atenție! Dacă aveți bănuieli asupra calității produselor expuse spre comercializare, atunci sunteți în drept să solicitați de la vânzător declarația de conformitate sau certificatul igienic, precum și informația completă despre producător, importator, instrucțiunile de utilizare, etc.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Thu
18
Fri
20
Sat
16
Sun
15
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău