Vasile Botnari: Ploile din ultimele zile sunt benefice pentru finalizarea lucrărilor agricole, dar sunt insuficiente în condițiile deficitului de apă în sol cauzat de seceta din cursul anului

  • 13 Noiembrie 2023 14:23
Vasile Botnari: Ploile din ultimele zile sunt benefice pentru finalizarea lucrărilor agricole, dar sunt insuficiente în condițiile deficitului de apă în sol cauzat de seceta din cursul anului

Ploile din ultimele zile sunt benefice pentru finalizarea lucrărilor agricole, dar sunt insuficiente în condițiile deficitului de apă în sol cauzat de seceta din cursul anului. Pentru completarea rezervelor de apă pentru anul viitor, specialiștii recomandă irigarea solurilor înainte de semănat, relatează Radio Chișinău.

Depunerile de precipitații din ultimele zile sunt insuficiente pentru a completa lipsa de apă din sol provocată de seceta din cursul anului. Anterior, dacă anul era secetos, se recomanda irigarea solurilor înainte de finalizarea lucrărilor agricole. Deficitul de umiditate face solurile mult mai vulnerabile, iar copacii se pot usca și în perioada de iarnă dacă au intrat fără rezervă de apă.

„Pentru acoperirea deficitului de umiditate, pe alocuri e nevoie în multe cazuri de 50-60 milimetri de apă, adică 50 – 60 litri la un metru pătrat. Până când, ceea ce noi am avut sunt nici pe jumate. Pentru straturile de la suprafață, aici unde sunt mai multe rădăcini a plantelor – da, dar rezervele de umiditate, e clar că aceste ploi care au fost în ultimele zile, nu au ajuns până acolo”, a declarat Vasile Botnari, cercetător din cadrul Institutul de Genetică și Protecție a Plantelor.

Prognoza meteo pentru următoare săptămână este uniformă. Noaptea, valorile termice vor fi cuprinse între +1 și +8 grade, parcursul zilei între +8  și +15 grade, iar după 18 noiembrie vor scădea cu 3 grade.

 „Precipitațiile au fost între 2 și 29 milimetri. Cea mai mare cantitate de precipitație a fost pentru zona de centru a țării. Deoarece ciclonul care a traversat teritoriul, a traversat zona centrală. Din această cauză au căzut și mai multe precipitații. Pentru următoarea perioadă (n.r. din luna noiembrie) precipitații, dar slab cantitativ, se așteaptă pe 14 și pe 15, și pe data de 18 și 19”, a declarat Nadejda Stolear, șefa Secției prognoze din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

Boris Boincean, directorul Institutului de cercetări pentru Culturi de Câmp „Selecția” de la Bălți, a declarat, în exclusivitate pentru Radio Chișinău, că un sol sănătos are capacitate să rețină umiditatea solului pe o perioadă mai mare și nu ar fi afectat atât de tare de secetă. Totodată, potrivit acestuia, în condițiile în care în Rep. Moldova suprafețele de porumb și floarea soarelui sunt afectate an de an, e nevoie să se pună accent și pe îmbunătățirea calității solului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău