Sesiune extraordinară a Parlamentului, convocată pentru astăzi, 18 ianuarie. Modificări la legea Procuraturii, pe ordinea de zi

  • 18 Ianuarie 09:27
Sesiune extraordinară a Parlamentului, convocată pentru astăzi, 18 ianuarie. Modificări la legea Procuraturii, pe ordinea de zi

Parlamentul este convocat astăzi, începând cu ora 11:00, în sesiune extraordinară, la solicitarea șefului Legislativului, se arată într-un comunicat al instituției.

Deputații urmează să reexamineze proiectul de lege ce prevede îmbunătățirea procesului electoral, precum și asigurarea transparenței și echității în desfășurarea alegerilor. Proiectul, adoptat în decembrie 2023, a fost întors de președinta Maia Sandu Parlamentului. Șefa statului susține că în forma actuală, data alegerilor prezidențiale care se stabilește cu cel mul 90 de zile înainte de scrutin, este stabilită prea târziu. Instituția prezidențială consideră că pentru previzibilitatea procesului electoral, dar și pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere, corecte și transparente, data respectivă trebuie stabilită mai devreme decât cu cel mult 90 de zile.

De asemenea, Parlamentul va aproba în lectura a doua modificări la Legea cu privire la Procuratură și la Legea privind evaluarea integrității instituționale. În lectură finală va fi discutată inițiativa legislativă care are scopul de a consolida capacitățile Institutului Național al Justiției și a competențelor audienților instituției. Deputații vor examina și modificarea Registrului național al monumentelor de for public.

Potrivit Regulamentului, în cazul în care Parlamentul nu se află în sesiune ordinară, acesta se poate întruni în sesiuni extraordinare sau speciale, la cererea Președintelui Rep. Moldova, a șefului Legislativului sau a unei treimi dintre deputați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău