Serviciul Fiscal de Stat promite sancțiuni dure pentru cei care nu declară oficial toate plățile

  • 19 Martie 2018 16:04
0%
00:00:00
00:00:00

Serviciul Fiscal de Stat a lansat o campanie de verificare a agenților economici în ceea ce privește achitarea salariilor în plic și promite sancțiuni dure pentru cei care nu declară oficial toate plățile. Într-o primă etapă urmează să fie desfășurate controale fiscale pe un eșantion mai restrâns, de 17 contribuabili, selectați ca făcând parte din grupul de risc, iar din iunie vor fi verificați mai mulți agenți economici. Asemenea campanii sunt eficiente numai pe termen scurt, atrag atenția experții, iar pe termen lung trebuie revăzută legislația fiscală. 

Cei 17 agenți economici vor fi verificați pentru perioada de activitate 2017-2018, cu sprijinul organelor de drept și al angajaților din cadrul Inspectoratului Muncii, iar în acest răstimp, autoritățile fiscale se așteaptă ca ceilalți angajatori să se conformeze benevol legislației și să declare oficial salariile oferite angajaților.

A doua etapă a campaniei va începe în luna iunie și va cuprinde un eșantion mai mare de agenți economici, iar verificările se vor face pentru ultimii patru ani de activitate. Nicoleta Nemerenco, șefă de direcție din cadrul Serviciului Fiscal de Stat a subliniat că aceasta nu este o acțiune singulară a instituției, iar anul trecut, de exemplu, au fost încasate la buget 12 milioane de lei din amenzile aplicate agenților economici.

Nu este o acțiune inedită. Societatea să nu perceapă că de astăzi Serviciul Fiscal a început să atragă atenția salariului în plic. Este un fenomen care întotdeauna a fost în vizorul Serviciului Fiscal de Stat. Acțiunile care se demarează de azi sunt mult mai tactice, puțin mai agresive poate.”

Experții remarcă însă faptul că asemenea acțiuni contracarează fenomenul salariilor în plic doar pe termen scurt. Pentru a stimula legalizarea salariilor, este necesară relaxarea politicii fiscale, este de părere analista economică Viorica Antonov.

Politica fiscală nu este îngreunătoare, dar comparativ cu alte state. Comparativ cu veniturile care sunt în țara asta, este usturător pentru ambele părți. De aceea, dacă se va revizui puțin politica fiscală și ar scădea povara atât a angajatorului, cât și a angajatului, cel puțin temporar, fie pe 5 ani, fie pe 7 ani, ca să stimulăm atât angajarea eficientă a cadrelor care să nu vrea să obțină salariul în plic și în același timp, să stimulăm și angajatorii să nu practice acest lucru.”

Cuantumul de taxe pe care îl achită un angajator pentru un salariat este de 27,5 la sută, iar un angajat achită impozite în valoare de 28,5 la sută din salariul său. Sancțiunile pe care le riscă agenții economici se ridică la 15 mii de lei pentru fiecare persoană neangajată oficial și până la 75 de mii de lei pentru achitarea salariilor fără reflectare în documentele fiscale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:65 %
Vint:7,2 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău