Sergiu Litvinenco în Parlament: Nu vrem să punem temelia justiției corecte pe rămășițe putrede
-
21 Octombrie 2021 12:48
Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat în plenul Parlamentului – acolo unde se discută moțiunea simplă care îl vizează – că i se impută că nu a reușit să realizeze reforma justiției în două luni, de când a preluat mandatul. Răspunzând la aceste acuzații, ministrul a spus că nu-și dorește să pună „temelia unei justiții corecte pe rămășițele putrede ale sistemului corupt” pe care l-a lăsat guvernarea precedentă. Cât despre moțiunea depusă de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, o consideră o amestecătură de falsuri, transmite IPN.
„Da, este imposibil să faci în două luni stat de drept, dar nu a fost imposibil, în două luni, să vă bag în panică, să vă provoc isterii, să vă fac să cereți indulgență poporului acestei țări, pe care l-ați furat și l-ați umilit. Stimați deputați, justiția nu servește puterii. Justiția este cea care îi apără pe cei care caută dreptate și dreptatea ar putea fi căutată chiar și de cei de la putere”, a declarat Sergiu Litvinenco.
Acuzând actuala opoziție că a contribuit la menținerea unui sistem putred de justiție, Sergiu Litvinenco a spus că e un sistem bun pentru apărarea hoților. „După ce ați dat jos Guvernul Maia Sandu, pentru că v-ați speriat de un procuror cu adevărat independent, ați preluat controlul asupra justiției, controlul politic, așa ca pe timpul lui Plahotniuc. V-ați pus un procuror ascultător, care nu a avut curajul să vă întrebe măcar o dată despre lucrurile pe care le-ați făcut”, a declarat ministrul.
Acesta a mai spus că autorii moțiunii au nerușinarea să-l acuze că nu a venit cu inițiative legislative în Parlament. Or, sunt în proces de elaborare vreo zece proiecte care derivă din programul de activitate al Guvernului și din Strategia de reformare a justiției. inițiativele se referă la corupția politică și electorală, răspunderea disciplinară a procurorilor și a judecătorilor, a precizat Sergiu Litvinenco.
În moțiunea simplă a deputaților BCS, ministrul justiției este acuzat de subordonarea politică a justiției și de încercarea de a prelua controlul asupra Procuraturii Generale. Mai mult, opoziția îl acuză de Litvinenco de regizarea dosarului „Stoianoglo”, prin poziția avută în timpul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor din ziua reținerii procurorului general suspendat.