Sergiu Litvinenco: „Uniunea Europeană vrea să vadă investigații credibile și ajunse la o finalitate, cu confiscări ale averilor celor care au fost condamnați”

  • 15 Septembrie 2022 12:55
Sergiu Litvinenco: „Uniunea Europeană vrea să vadă investigații credibile și ajunse la o finalitate, cu confiscări ale averilor celor care au fost condamnați”

Prezent la deschiderea Forumului ”Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” organizat la Chișinău, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că, pentru a avansa pe calea integrării europene, Rep. Moldova are nevoie să reformeze Procuratura, Centrul Național Anticorupție, sistemul judecătoresc.

„Pentru că Uniunea Europeană vrea să vadă, așa cum vrem și noi, investigații credibile și ajunse la o finalitate și cu confiscări ale averilor celor care au fost condamnați, în raport cu ei s-a stabilit vinovăția”, a spus Sergiu Litvinenco.

Sergiu Litvinenco a vorbit și despre voință politică necondiționată la nivel de Guvern, Parlament și Președinție și a menționat că reforma justiției va fi realizat în mandatul actualului legislativ.

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova Vladislav Gribincea susține că reforma în domeniul justiției și lupta cu corupția în democrațiile în tranziție sunt procese de lungă durată. În opinia acestuia, reforma presupune și schimbarea mentalității populației, iar în cazul Rep. Moldova – o eventuală schimbare din temelie a sistemului.

”Reformele din domeniul justiției și anti corupție nu pot fi de scurtă durată, nu pot duce la rezultate palpabile pentru noapte și nici nu sunt pentru cei care nu văd departe. Deoarece ele sunt mai puțin despre schimbarea legilor și mai mult despre schimbarea oamenilor și a comportamentelor. În cazul Rep. Moldovei s-ar putea să fie despre reclădirea din temelii a sistemului de justiție, în baza altor valori decât în trecut, valori noi cum ar fi corectitudine, profesionalism, transparență și cumsecădenie ”, a spus Vladislav Gribincea.

La eveniment au participat și ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks precum și cel al Statelor Unite, Kent D. Logsdon care și-au arătat susținerea pentru reformarea sistemului de justiție din Rep. Moldova, apreciind că nu viteza, ci calitatea procesului este importantă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:0,51 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău