Serbia comemorează 20 de ani de la bombardamentele aeriene ale NATO, care au forțat-o să se retragă din Kosovo

  • 24 Martie 2019 13:58
Serbia comemorează 20 de ani de la bombardamentele aeriene ale NATO, care au forțat-o să se retragă din Kosovo

Serbia comemorează duminică 20 de ani de la loviturile aeriene ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care au constrâns în 1999 Belgradul să-și retragă trupele din Kosovo, punând astfel capăt unui conflict ce s-a soldat cu peste 13.000 de morți, informează AFP.

Ceremonii pentru comemorarea declanșării unei "agresiuni a NATO" vor fi organizate în mai multe orașe din Serbia, în special la Belgrad, Nis, Novi Sad sau Cacak.

Principala comemorare, la care vor participa președintele sârb Aleksandar Vucic și premierul Ana Brnabic, va începe la orele locale 20:00 (19:00 GMT) la Nis, printr-o sirenă de alertă antiaeriană.

Ultranaționalist devenit centrist pro-UE, Aleksandar Vucic a declarat sâmbătă că Serbiei nu-i este teamă "să spună lucrurilor pe nume" și a subliniat că loviturile aeriane de atunci au fost "o agresiune a NATO" împotriva țării sale. "Avem nevoie de o relație bună și decentă cu NATO, pentru a nu mai aduce niciodată Serbia într-o astfel de poziție, însă este de asemenea important să nu uităm niciodată crimele care au fost comise împotriva poporului și copiilor noștri", a subliniat el.

În urmă cu 20 de ani, la 24 martie 1999, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a lansat o campanie de bombardamente aeriene împotriva Iugoslaviei, pentru a pune capăt represiunii împotriva albanezilor kosovari, o premieră împotriva unui stat suveran în cei 50 de ani de existență a Alianței. Aceasta a fost prima campanie de acest tip din istoria Alianței Nord-Atlantice desfășurată fără o autorizație explicită a ONU, Rusia, aliată istorică a Belgradului, și China opunându-se oricărei rezoluții care să permită o intervenție militară.

Bombardamentele, prevăzute să dureze câteva zile, au continuat 11 săptămâni. În total, avioanele NATO au efectuat 38.000 de zboruri, dintre care 10.000 cu bombardamente și 2.700 de misiuni împotriva apărării aeriene sârbe, potrivit cifrelor Alianței.

NATO a vizat mai multe zeci de ținte militare și infrastructuri: poduri, intersecții feroviare, rețele electrice. Însă bombele și rachetele au greșit uneori ținta, provocând critici vehemente.

Numărul de civili uciși în bombardamente nu a fost niciodată stabilit oficial. Cifrele pleacă de la 500 de morți, potrivit ONG-ului Human Rights Watch, până la 2.500, potrivit oficialilor sârbi.

Kosovo, care și-a proclamat independența în 2008 și unde mai locuiesc doar circa 120.000 de sârbi, asigură că a fost recunoscută de 115 țări, inclusiv de majoritatea țărilor occidentale. Rusia și China nu recunosc Kosovo, blocând orice perspectivă de aderare a acesteia la ONU, menționează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău