Serbia a trecut trupele de la frontiera cu Kosovo în stare de pregătire pentru luptă superioară

  • 25 Septembrie 13:22
Serbia a trecut trupele de la frontiera cu Kosovo în stare de pregătire pentru luptă superioară

Potrivit informațiilor făcute publice pe 24 septembrie de către Ministerul Apărării din Serbia, în urma creșterii tensiunilor de la frontiera cu Kosovo, unitățile militare din zonă au fost trecute în stare de pregătire pentru luptă superioară.

Ministrul apărării, Nebojsa Stefanovic, prezent în Novi Pazar, a declarat că „armata sârbă nu provoacă, ci își arată doar disponibilitatea de a proteja poporul sârb din Kosovo”, scrie Defeseromânia.ro.

Serbia acuză Kosovo de provocări 

Ministrul a sosit în sud împreună cu șeful Statului Major General, Milan Mojsilovic, după ce Ministerul Apărării din Serbia a emis o declarație oficială prin care cerea poliției kosovare să se retragă de la punctele de control.

Comentând cererea UE ca Serbia și Kosovo să se abțină de la provocări, Stefanovic a declarat că „doar partea kosovară provoacă”. Potrivit acestuia, poliția kosovară ar fi bătut trei cetățeni sârbi care protestau dimineață împotriva blocării frontierei, motiv pentru care Serbia și-a crescut nivelul de pregătire pentru o eventuală intervenție.

Tensiunile au escaladat după ce autoritățile kosovare obligă sârbii care locuiesc în Kosovo să înlocuiască plăcuțele de înmatriculare cu numere sârbe 

Tensiunile la frontiera pe care Serbia o consideră doar una administrativă, persistă din 19 septembrie, când autoritățile kosovare au introdus noi decizii privind trecerea frontierei cu mașina. Printre acestea a fost introducă obligativitatea sârbilor care locuiesc în Kosovo de a înlocui plăcuțele de înmatriculare cu numere sârbe ale autovehiculelor de toate dimensiunile.

Oficialii kosovari spun că acest lucru este un răspuns la acțiunile poliției sârbe, care nu permite accesul mașinilor cu numere de înmatriculare kosovare în Serbia. De mai mulți ani, poliția sârbă reține plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor înmatriculate în Kosovo, care intră în Serbia.

Autoritățile kosovare au declarat că acordul la care s-a ajuns în timpul negocierilor mediate de Uniunea Europeană în 2016 a expirat, iar acum sunt valabile doar numerele de înmatriculare din Kosovo.

Sute șoferii sârbi, în semn de protest, au blocat de patru zile autostrada care duce la punctele de control de la frontiera Brnjak și Jarine, de lângă care sunt staționate unitățile de poliție specială din Kosovo. Atât Belgradul, cât și Pristina fac referire la acordurile de la Bruxelles din 2013, care prevăd trecerea liberă a frontierei, însă fiecare interpretează acordul în propriul interes.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,54
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,13 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
8
Thu
13
Fri
14

Curs oficial BNM 17 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0616 -0.0000
USD 17.3513 -0.0000
RON 4.0528 -0.0000
UAH 0.6587 -0.0000
RUB 0.2415 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău