Șeful Pentagonului: Operațiunile Chinei în apropierea Taiwanului seamănă cu o „repetiție”

  • 05 Decembrie 2021 19:29
Șeful Pentagonului: Operațiunile Chinei în apropierea Taiwanului seamănă cu o „repetiție”

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a apreciat sâmbătă că vastele operațiuni militare chineze efectuate recent în apropierea Taiwanului par o "repetiție", reiterând sprijinul ferm al Washingtonului pentru această insulă, transmit AFP și Agerpres.

Într-un discurs consacrat în mare parte ansamblului de provocări lansate de Beijing, Lloyd Austin a adăugat că Statele Unite rămân hotărâte să susțină "capacitatea Taiwanului de a se apăra".

Luând cuvântul la un forum pe tema apărării naționale desfășurat la Biblioteca Prezidențială Ronald Reagan din Simi Valley, California, el a insistat asupra "diferențelor reale atât pe planul intereselor, cât și al valorilor" dintre Washington și China.

"Dar contează felul în care le gestionăm", a subliniat șeful Pentagonului.

În ultimele luni, armata chineză a desfășurat o serie de operațiuni militare aeriene și maritime tot mai agresive în vecinătatea Taiwanului, pe care China îl consideră parte a teritoriului său.

Unii analiști au sugerat că Beijingul l-ar putea testa astfel pe președintele american Joe Biden în primul său an de mandat.

China, a declarat Lloyd Austin, este singura putere capabilă în prezent să-și folosească "puterea economică, diplomatică, militară și tehnologică pentru a lansa o provocare de durată unui sistem internațional stabil și deschis".

Pentru el, liderii chinezi "și-au exprimat tot mai deschis nemulțumirea în legătură cu ordinea dominantă și dorința acestora de a priva Statele Unite de rolul lor de lider mondial".

Dar, a spus din nou secretarul Apărării, "nu căutăm nici confruntarea, nici conflictul (...) Nu căutăm un nou război rece sau o lume divizată în blocuri rigide".

În fața provocării chineze, a subliniat el, Statele Unite își vor adânci legăturile cu țările prietene din regiune, în special prin manevre militare comune.

"Rămânem fideli politicii noastre privind o singură Chină și angajamentelor asumate (...) pentru a sprijini capacitatea Taiwanului de a se apăra, menținându-ne în același timp capacitatea de a rezista oricărei recurgeri la forță care ar pune în pericol securitatea poporului din Taiwan", a mai declarat Lloyd Austin.

Washingtonul merge cât de departe posibil în legăturile sale cu Taiwanul, fără a trata acest teritoriu ca pe un stat suveran.

Aceasta este așa-numita "ambiguitate strategică" a americanilor care, inițial loiali Taiwanului, au stabilit în cele din urmă relații diplomatice în 1979 cu puterea comunistă chineză.

Această doctrină a făcut posibilă păstrarea statu-quoului, mai scrie AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău