Șeful diplomației UE, Josep Borrell, va efectua o vizită în Ucraina, în perioada 4-6 ianuarie, pe fondul tensiunilor cu Rusia

  • 04 Ianuarie 2022 09:53
Șeful diplomației UE, Josep Borrell, va efectua o vizită în Ucraina, în perioada 4-6 ianuarie, pe fondul tensiunilor cu Rusia

Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, va vizita Ucraina săptămâna aceasta, ca semn al sprijinului acordat de blocul comunitar Kievului, pe fondul acumulării de trupe rusești la granița dintre cele două țări.

Comisia Europeană a anunțat pe 3 ianuarie că Josep Borrell va călători în Ucraina între 4 și 6 ianuarie și că va vizita chiar „linia de contact” unde separatiștii susținuți de Rusia luptă cu forțele guvernamentale din estul Ucrainei înainte de a se întâlni cu oficialii de la Kiev, scrie Europa Liberă România.

Prima sa deplasare externă din acest an subliniază sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. 

Occidentul este îngrijorat de faptul că o acumulare de aproximativ 100.000 de militari ruși în apropierea granițelor Ucrainei ar putea fi pregătirea pentru o potențială invazie.

Săptămâna trecută, Josep Borrell a afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să joace un rol activ în viitoarele discuții dintre Statele Unite și Rusia despre tensiunile privind Ucraina și garanțiile de securitate cerute de Moscova.

Dialogul ruso-american cu privire la securitatea în Europa, asupra căruia insistă Moscova, va începe la 10 ianuarie la Geneva, urmând să continue la Bruxelles în 12 ianuarie pe platforma Consiliului NATO-Rusia, iar, apoi, la Viena, în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). NATO, SUA, și Europa au avertizat deja că propunerile de tratat ale Rusiei cu SUA și NATO amenință securitatea europeană.

Statele Unite au dat asigurări aliaților europeni că vor fi transparente și solidare în cadrul discuțiilor pe care urmează să le aibă cu Rusia, dublând mesajele anterioare prin care anunțau că se vor coordona cu Uniunea Europeană pentru orice tratative privind arhitectura de securitate europeană în contextul consolidării militare a Rusiei la granița cu Ucraina, unitate ce poate fi observată și pe axa NATO-UE, cele două atrăgând atenția asupra consecințelor grave pe care le are de suportat Moscova dacă recurge la noi agresiuni împotriva Kievului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău