Șeful diplomației turce vizitează Egiptul, după zece ani de tensiuni în relațiile bilaterale

  • 17 Martie 2023 16:15
Șeful diplomației turce vizitează Egiptul, după zece ani de tensiuni în relațiile bilaterale

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu va efectua sâmbătă, 18 martie, o vizită în Egipt pentru a iniția o apropiere între cele două țări după un deceniu de tensiuni, a anunțat vineri diplomația egipteană, transmite Agerpres.

După ce l-a primit pe omologul său egiptean Sameh Choukri la sfârșitul lunii februarie în Turcia, în urma seismului care a afectat aproape o șesime din populația turcă, ministrul Cavusoglu se va întâlni sâmbătă din nou cu aceasta, la Cairo.

Această vizită, potrivit Ministerului de Externe egiptean, va fi o "inițiere a revenirii la normal a relațiilor între cele două țări", care s-au degradat brusc odată cu venirea la putere a președintelui egiptean Abdel Fattah el-Sissi în anul 2013.

După ce generalul el-Sissi, atunci ministru al apărării, l-a înlăturat de la putere pe primul președinte democratic ales al Egiptului, Mohamed Morsi, provenit din rândul mișcării Frăția Musulmană și mare aliat al Turciei, președintele turc Recep Tayyip Erdogan nu a încetat să repete că nu va vorbi "niciodată" cu "unul ca" el-Sissi.

Dar a doua zi după seismul din 6 februarie, soldat cu circa 48.500 de morți în Turcia, cei doi șefi de stat au purtat totuși o discuție telefonică, după ce avuseseră în noiembrie prima strângere de mână la Cupa Mondială în Qatar, o altă țară cu care Egiptul și-a redresat recent relațiile după ce o acuzase de apropiere de Frăția Musulmană.

Anterior, în mai 2021, o delegație turcă vizitase Egiptul pentru discuții asupra "normalizării" relațiilor bilaterale.

În acest timp, pe plan comercial schimburile nu au încetat, crescând de la 4,4 miliarde de dolari în anul 2007 la 11,1 miliarde de dolari în 2020. Mai mult, în 2022 Turcia a fost prima destinație de export pentru produsele egiptene, cu o valoare de circa 4 miliarde de dolari.

Dezacordurile politice între Egipt și Turcia sunt însă notabile. Istanbulul a devenit "capitala" mass-media arabe critice față de guvernele lor, în special a presei apropiate de Frăția Musulmană, grupare considerată "teroristă" de guvernul egiptean.

Cairo și Ankara au de asemenea interese divergente în Libia, unde Turcia ajută cu drone și instructori militari trupele libiene care luptă împotriva mareșalului Khalifa Haftar, omul forte al guvernului paralel din estul Libiei și care este sprijinit în special de Egipt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău