Șeful diplomației suedeze va merge la Ankara pentru a pleda în favoarea aderării țării sale la NATO
-
11 Noiembrie 2022 08:00
Șeful diplomației suedeze, Tobias Billstrom, a anunțat joi la Berlin că va efectua în viitorul apropiat o vizită la Ankara pentru a pleda în favoarea aderării țării sale la NATO, transmite Agerpres.
Ministrul de externe suedez a făcut acest anunț într-o conferință de presă comună cu omoloaga sa germană Annalena Baerbock, în contextul în care Turcia blochează din mai extinderea Alianței militare nord-atlantice la Suedia și Finlanda, cerând mai ales extrădarea unor membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) pe care Ankara și aliații săi occidentali îi consideră teroriști.
Marți, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care l-a primit la Ankara pe noul prim-ministru suedez Ulf Kristersson, venit să pledeze tot pentru intrarea țării sale în NATO, a anunțat o nouă 'reuniune la sfârșitul lunii la Stockholm'. Aproape simultan, parlamentul suedez a comunicat că săptămâna viitoare va avea loc un vot pentru modificarea Constituției în vederea înăspririi luptei antiteroriste, unul din punctele cerute de Turcia pentru a autoriza primirea Suediei în NATO.
"Personal, cred că vizita premierului suedez la Ankara a arătat că există mult spațiu pentru dialog, dialog care decurge în momentul de față și care trebuie purtat la toate nivelurile", a mai spus Billstrom joi.
"Mă voi deplasa în scurt timp la Ankara, în cursul acestei toamne", pentru a continua dialogul, a menționat el.
Suedia și Finlanda au solicitat să adere la NATO mai devreme în acest an, ca o consecință directă a invaziei Rusiei în Ucraina. Solicitarea de aderare a fost aprobată de 28 din cele 30 de state membre ale NATO, excepție făcând Turcia, dar și Ungaria.
Șefa diplomației germane a menționat joi în conferința de presă cu omologul ei suedez că Germania i-a spus clar Ungariei că nu există o "zonă gri" în ce privește ratificarea aderării la NATO a Suediei și Finlandei, a consemnat Reuters.
"În ce privește problema legată de Ungaria, vreau să subliniez clar acest lucru (...), nu există zonă gri", a declarat Annalena Baerbock.
Miercuri, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a indicat că parlamentul de la Budapesta va discuta această ratificare în cursul sesiunii de toamnă, după adoptarea unei serii de acte legislative legate de UE.