Șeful diplomației americane spune că Rusia creează „provocări false” în estul Ucrainei pentru a justifica un atac

  • 18 Februarie 2022 19:14
Șeful diplomației americane spune că Rusia creează „provocări false” în estul Ucrainei pentru a justifica un atac

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că intensificarea ciocnirilor în derulare în estul Ucrainei reprezintă „un scenariu de provocări” conceput de Rusia pentru a justifica un atac asupra Ucrainei, relatează AFP.

Evenimentele din ultimele 24-48 de ore „fac parte dintr-un scenariu deja în derulare, care constă în crearea de provocări false, apoi în a răspunde la aceste provocări și, în cele din urmă, în a comite o nouă agresiune împotriva Ucrainei”, a acuzat Blinken într-un discurs la Conferința de Securitate de la Munchen, conform Agerpres.

„Deși facem tot ce ne stă în putere pentru a transmite clar că există o cale diplomatică” la această criză gravă între Occident și Rusia, „suntem profund îngrijorați de faptul că nu aceasta este calea în care s-a angajat Rusia”, a spus șeful diplomației americane.

Blinken a formulat acuzații similare joi în Consiliul de Securitate al ONU.

Tot vineri, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, șefa diplomației germane Annalena Baerbock a declarat la rândul său că Rusia exercită „o amenințare absolut inacceptabilă” asupra securității europene.

Anunțurile recente ale Rusiei privind o retragere parțială a trupelor „au fost un licăr de speranță”, a spus ea, adăugând însă că își dorește să vadă acțiuni, „deoarece amenințarea rusă este în continuare reală”.

„Această criză nu este o criză ucraineană. Este o criză rusă”, a declarat șefa diplomației germane.

În timp ce Rusia a transmis joi SUA cererile sale strategice privind securitatea în Europa, pentru a dezamorsa criza privind Ucraina, Annalena Baerbock spune că propunerile Moscovei „nu sunt încurajatoare până acum”.

„Vrem să discutăm în orice moment” despre aceste subiecte cu Rusia, dar „nu cu propuneri care pun la îndoială arhitectura de securitate pe care am construit-o împreună” în Europa, a afirmat ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:1,03 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău