Șeful de la ,,Moldovagaz", companie controlată de ,,Gazprom", se OPUNE micșorării tarifului la 13 lei? (Revista presei)
-
13 Septembrie 2023 09:47
Moldova ia conductele Gazprom și contestă datorii de sute de milioane, titrează Veridica. Publicația notează că transportul gazelor este scos din gestiunea rușilor și dat românilor. Astfel, rețele de transport al gazelor naturale din Republica Moldova vor fi preluate de compania Vestmoldtransgaz, controlată în proporție de 75% de operatorul național de transport al gazelor din România Transgaz și de 25% de către Banca Europeană pentru Dezvoltare și Reconstrucție.
Lipsirea companiei Moldovagaz de dreptul de a transporta gaze în Republica Moldova a fost urmată de un alt anunț, oarecum neașteptat, al autorităților de la Chișinău prin care acestea au recunoscut doar 8,6 milioane de dolari dintr-o datorie de 709 milioane de dolari, pretinsă de Gazprom. În momentul în care a încetat să mai livreze gaze Chișinăului, Moscova aparent și-a dorit să facă presiuni asupra actualei puteri proeuropene din Republica Moldova, forțând-o să-și reorienteze politica externă spre Est. Republica Moldova pare să se fi adaptat însă situației și a ajuns să cumpere în prezent gaze la un preț mai mic decât cel la care Gazprom le livrează în regiunea transnistreană, încetând astfel să mai depindă de concernul rus. Așadar, cea mai puternică pârghie de influență a Moscovei asupra Chișinăului, cea energetică, a devenit din ce în ce mai slabă în ultimul an și jumătate, îndepărtând, contrar intențiilor Rusiei, tot mai mult Republica Moldova de Federația Rusă și apropiind-o de Occident, constată Veridica.
Șeful de la ,,Moldovagaz", companie controlată de ,,Gazprom", se OPUNE micșorării tarifului la 13 lei? – o întrebare din Ziarul National, care scrie că Vadim Ceban îl contrazice pe expertul Tofilat. Membrul Consiliului de Observatori de la ,,Moldovagaz", Sergiu Tofilat, consideră că existe premise reale pentru ca tariful la gazele naturale să scadă chiar și sub 13 lei pentru un metru cub consumat. Tofilat spune că prima ieftinire ar putea fi operată chiar în acest an, înainte de începutul sezonului rece. De partea cealaltă, șeful ,,Moldovagaz", Vadim Ceban, care nu mai are nicio tangență cu gazele achiziționate de malul drept al Nistrului, a explicat de ce nu ar fi posibilă micșorarea tarifului la 13 lei. Potrivit lui Ceban, prețul mediu anual de achiziție al gazelor naturale, bazat pe volumele reale și prețul de achiziție al gazelor naturale pentru ultimele 8 luni ale anului 2023, este de 768 de dolari per 1000 m3, în timp ce tariful actual stabilește prețul mediu anual de achiziție al gazelor naturale la 750 de dolari pentru 1000 m3. Pentru un tarif de 13 lei, prețul gazelor naturale în trimestrul IV al acestui an ar trebui să fie de aproximativ 350 de dolari, a scris Ceban, citat de Ziarul Național.
Ministrul Bolea anunță o „revoluție” în agricultură, după modelul Italiei. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat într-un interviu la Europa Liberă că își asumă lansarea a ceea ce el numește „revoluție în agricultură”. Reforma va viza specializarea producătorilor agricoli în funcție de regiuni și crearea cooperativelor agricole. Potrivit ministrului, cel mai potrivit model pentru dezvoltarea agriculturii moldovene ar fi cel al Italiei, unde s-a pus accent pe asocierea agricultorilor în cooperative. Unindu-și forțele, susține Bolea, fermierii vor putea face față mai ușor concurenței, inclusiv la nivel regional. „Cooperarea înseamnă unicul mod prin care îți reduci din cheltuieli și îți majorezi venitul. Italia este țara cu cel mai mare număr de agricultori mici, care au rezistat în timp și sunt extrem de rezilienți la toate intemperiile economice de pe glob, datorită faptului că sunt uniți în cooperative”, a explicat ministrul. Începând din această toamnă, Ministerul Agriculturii, împreună cu specialiști în agronomie, vor veni cu recomandări pentru fermieri, în special pentru cei din sudul R. Moldova, care sunt cei mai afectați de secete, ce anume să cultive ca să obțină mai mult profit. Recomandările nu vor fi obligatorii pentru agricultori, iar subvenționarea nu va fi folosită ca o măsură de pedeapsă, dă asigurări Vladimir Bolea. El spune, totuși, că ministerul va subvenționa în mod prioritar, în următorii ani, ramurile mai puțin dezvoltate, cum ar fi procesarea și zootehnia, scrie Europa Liberă.
Jurnal.md constată „Amânări pe bandă rulantă în dosarul celor șapte indivizi, care urmau să provoace dezordini în masă în timpul protestelor organizate de Partidul Șor, declarat neconstituțional. Marți, 12 septembrie, urma să aibă loc o nouă ședință de judecată, avocații inculpaților întârzie, însă, la ședințele de judecată sau spun că sunt în imposibilitate de a se prezenta în instanță, ceea ce s-a întâmplat deja a treia oară. Astfel, unul dintre aceștia a fost penalizat cu două mii de lei de către judecătorul Sergiu Stratan, în a cărui gestiune se află dosarul. Inculpatul, Andrei Baciurin, născut la Bălți, dar care, potrivit procurorului, locuia în Rusia și care ar fi persoana responsabilă de instruirea grupului pentru organizarea destabilizărilor, se află în continuare în arest în Penitenciar. În privința celorlalți șase inculpați este menținută măsura preventivă - control judiciar. Potrivit rechizitoriului, șapte persoane sunt acum pe banca acuzaților. Tinerii urmau să fie remunerați cu sume bănești pentru participarea la protestele stradale ale Partidului Șor. Mai exact, aceștia urmau să rupă cordonul polițiștilor și să organizeze destabilizări, scrie Jurnal.md.