Șeful ANRE, întrebat de automobiliști de ce în regiunea transnistreană benzina e mai ieftină. Ce a răspuns Tudor Copaci

  • 07 Iunie 2018 10:31
Șeful ANRE, întrebat de automobiliști de ce în regiunea transnistreană benzina e mai ieftină. Ce a răspuns Tudor Copaci

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Tudor Copaci a fost întrebat de automobiliști de ce prețul carburanților în stânga Nistrului este mai mic cu patru lei decât în dreapta Nistrului.

Automobiliștii care au protestat ieri și sâmbătă în Piața Marii Adunări Naționale împotriva scumpirii carburanților se află la o întrevedere cu directorul ANRE, Tudor Copaci și ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, precum și cu alți reprezentanți ai Agenției. Astfel, Tudor Copaci le-a explicat auomobiliștilor că prețul la petrol de la bursele internaționale oferite de platforma Platts și evoluția cursului valutar argumentează scumpirea benzinei și a motorinei. 

Întrebat fiind de ce prețul carburanților în stânga Nistrului este mai mic cu patru lei decât pe malul drept, Tudor Copaci a menționat că cei care livrează carburanți în regiunea transnistreană trec doar procedurile formale la vămile R. Moldova, iar accizele și Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) sunt achitate administrației nerecunoscute de la Tiraspol. În același timp, șeful ANRE a admis că prețul mai mic s-ar putea datora unui alt sistem de impozitare, adică valoarea accizei și cea a TVA este diferită decât cea din dreapta Nistrului. 

La rândul său, Chiril Gaburici a menționat că automobiliștii nu și-ar dori să locuiască în regiunea transnistreană, deoarece cei din stânga Nistrului sunt supuși controalelor din cauza regimului nerecunoscut de la Tiraspol, iar impozitele și taxele care sunt plătite de petroliști sunt folosite la achitarea pensiilor, construirea drumurilor sau reparația grădinițelor și spitalelor. 

Automobiliștii au mai menționat că aceste scumpiri sunt resimțite de populație și din cauza nivelului de trai foarte slab și a salariilor mici. 

Chiril Gaburici a plecat de la întrevedere, menționând că trebuie să fie prezent la întrunirea unei comisii, iar discuțiile continuă cu reprezentanții ANRE. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău