Șefi noi la Procuratura Combaterea Criminalității Organizate și Procuratura Chișinău

  • 10 August 2017 15:57
Șefi noi la Procuratura Combaterea Criminalității Organizate și Procuratura Chișinău

Actualul șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, va intra în exercițiul plenar al funcțiunii, după ce astăzi, 10 august, Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat învingător în concursul pentru șefia acestei instituții. Tot astăzi, a fost decis ca adjunctul șefului Procuraturii Anticorupție, Ștefan Șaptefraț, să fie propus în funcția de procuror-șef al municipiului Chișinău.

Cei doi au obținut cel mai mare punctaj în urma evaluărilor realizate de Colegiul pentru Selecția și Cariera Procurorilor și  Colegiul de Evaluare a Performanțelor.

Consiliul Superior al Procurorilor va propune candidaturile acestora procurorului general al Republicii Moldova, pentru a fi numiți în funcție pentru un mandat de 5 ani. Conform Legii cu privire la procuratură procurorul general este obligat să adopte o decizie în termen de 5 zile lucrătoare. El poate refuza motivat candidaturile prezentate, însă Consiliul Superior al Procurorilor poate înainta o propunere repetată, cu votul a 2/3 din membrii săi, care va deveni obligatorie pentru procurorul general.

Nicolae Chitoroagă a deținut interimatul funcției de șef al PCCOCS de la fondarea acesteia, în august 2016, fiind și principalul favorit la acest post, în urma concursului organizat de CSP. Chitoroagă este procuror din anii ʼ90, iar după fondarea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și a Corupției (CCCEC) a fost șeful Direcției Urmărire Penală a instituției. Șefia lui Chitoroagă de la CCCEC a coincis cu dosare de rezonanță instrumentate împotriva unor politicieni sau funcționari care erau în opoziție cu guvernarea comunistă de atunci: Serafim Urechean, Vladimir Șarban sau Constantin Becciev. Nicolae Chitoroagă declară că deține două apartamente, unul de 53 m.p., procurat în 2005, și altul de 144,8 m.p., al cărui proprietar a devenit în 2012, printr-un contract de cesiune, notează Ziarul de Gardă.

Potrivit sursei citate, Ștefan Șaptefraț a candidat și la funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, fiind unul dintre cei mai prosperi acuzatori de stat. În declarația sa de avere din 2015 figura un teren din Chișinău vândut unei companii de construcții cu 19,5 milioane de lei. Procurorul declara și datorii de aproximativ 11 milioane de lei, bani contractați în 2011-2012 fără termen și fără dobândă. Totodată, el nu ar fi inclus în declarația de avere două firme la care soția sa era fondatoare și, respectiv, administratoare. În ultimii ani, acesta a plecat și a revenit în Procuratură de cel puțin două ori.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău