Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin: „Anul trecut am reușit să trimitem în judecată peste 300 de dosare. 114 din acestea au fost pentru infracțiuni de corupție în sfera publică”

  • 24 Ianuarie 13:28
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin: „Anul trecut am reușit să trimitem în judecată peste 300 de dosare. 114 din acestea au fost pentru infracțiuni de corupție în sfera publică”

Rep. Moldova a făcut progrese semnificative în 2023 în combaterea corupției, însă, în examinarea dosarelor se atestă un ritm lent, a declarat astăzi într-o conferință de presă, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin, prezentând raportul de activitate pentru anul trecut. Ea a recunoscut faptul că întotdeauna este loc pentru mai bine și a precizat că își propune pentru acest an fortificarea instituției, transmite Radio Chișinău.

Vorbind despre activitatea Procuraturii Anticorupție în 2023, Veronica Drăgălin, a menționat o scădere a numărului de sesizări primite și a subliniat rezultatele obținute în privința dosarelor de corupție la nivel înalt. În premieră, au fost trimise în judecată persoane cu funcții de rang înalt, inclusiv foști miniștri și deputați.

Totodată, rata de închisoare reală, nu cu suspendare, pentru anul trecut a fost de 20 la sută, un număr mult mare în comparație cu anii precedenți, precizează șefa Procuraturii Anticorupție:  

Anul trecut am reușit să trimitem în judecată peste 300 de dosare, 114 din acestea au fost pentru infracțiuni de corupție în sfera publică. Avem 8 foști deputați, care au fost trimiși în judecată anul trecut, dintre care trei cazuri au fost terminate și trimise în judecată rechizitoriu. Tot anul trecut, s-a terminat la nivel de Curte de Apel cazul împotriva lui Ilan Șor, care a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Această persoană este și obligată să repare prejudiciul cauzat de peste 5 miliarde de lei pentru Banca de Economii. De asemenea, una din cinci persoane condamnate de Procuratura Anticorupție primește închisoare reală. Aproape 40% din sentințele pronunțate din 2023, au fost pronunțate în mai puțin de un an, iar 60% din cazuri au fost examinate în mai puțin de doi ani de zile, o să încercăm totuși să îmbunătățim situația și să avem progrese și pentru cazurile care sunt în judecată de mai mult timp”, a explicat Veronica Drăgălin.    

Veronica Drăgălin a anunțat că în acest an Procuratura Anticorupție își propune să devină o instituție autonomă și independentă și să se fortifice inclusiv prin creșterea numărului de posturi.     

„Pentru anul viitor ne propunem o schimbare semnificativă pentru instituția noastră, dar și în general pentru Rep. Moldova, este vorba despre fortificarea procuraturii anticorupție.
În primul rând până la 31 martie avem termenul de a analiza toate dosarele și de a le trimite după competență celor de la CNA. O prioritate pentru noi este obținerea unui sediu separat, pentru că vrem să majorăm numărul de funcții. Un alt pas cheie care sperăm să fie îndeplinit săptămâna viitoare, prin modificarea unei hotărâri de Parlament este să majorăm numărul de persoane care lucrează la Procuratura Anticorupție, la moment avem 143 de funcții și am venit cu solicitarea de a fi mărit numărul la 218 – este vorba de a crește numărul de ofițeri și funcționari publici”,
a declarat Veronica Drăgălin.

Șefa Procuraturii Anticorupție a mai declarat că instituția pe care o conduce nu are suficienți angajați, iar din acest motiv, funcționarilor existenți le revine un volum mai mare de muncă. Totodată ea a spus că salariul unui procuror care variază între aproximativ 28 și 29 de mii de lei, ar fi prea mic pentru a atrage specialiștii noi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău