Șefa opoziției din Serbia, politiciana de etnie română Marinika Tepic, a intrat în greva foamei pentru a denunța fraudele electorale

  • 26 Decembrie 2023 08:44
Șefa opoziției din Serbia, politiciana de etnie română Marinika Tepic, a intrat în greva foamei pentru a denunța fraudele electorale

Marinika Tepic, politiciana de etnie română care e lider al opoziției din Serbia, se află în greva foamei pentru a denunța fraudele de la alegerile legislative din 17 decembrie, transmite News.ro. Partidul său a declarat că sănătatea ei este „în pericol”, dar femeia refuză să renunțe la lupta sa.

Deputata, care este capul de listă al coaliției de opoziție față de președintele Aleksandar Vucic, al cărui partid naționalist de dreapta a fost declarat câștigător al alegerilor, cere anularea votului și a intrat luni în greva foamei împreună cu alți șase deputați.

Marinika Tepić a fost ținta unor atacuri naționaliste dure în ultimii ani. Tonul l-a dat regizorul Dragoslav Bokan, un apropiat al președintelui Aleksandar Vučić, care a numit-o pe Marinika Tepić „dușman național” la un post tv cu acoperire națională.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a condamnat în 2021 discursul urii pe criterii etnice, după ce vicepreședintele Partidului Libertății și Dreptății (SSP), Marinika Tepić, a fost numită „românca dușman al Serbiei și sârbilor”, dar a continuat atacurile la aceasta: „Condamn cu fermitate pe cei care jignesc pe cineva doar pentru că sunt de altă etnie, dar Marinika Tepić este o mincinoasă și a făcut totul împotriva statului nostru, la fel ca și Dragan Djlas ( președintele SSP, partid de opoziție în Serbia; n.r.). Eu respect românii, ucrainenii, bosniacii și ungurii și nu permit nimănui să-i jignească pentru că au altă etnie ” – a declarat Vučić, adăugând că „toți cetățenii Serbiei trebuie să aibă aceleași drepturi și în calitate de președinte va lupta pentru respectarea acestui principiu”, potrivit Rador.

Sâmbătă, partidul lui Tepic a declarat că sănătatea sa este „în pericol” și că trebuie să i se facă zilnic perfuzii. Dar Marinika Tepic refuză să renunțe la lupta sa. „Încerc să nu mă gândesc la asta (la moarte). Nu o văd ca pe un sacrificiu, ci ca pe o luptă și o modalitate de a mă menține în viață”, spune femeia de 49 de ani, ajustându-și patul improvizat pe care și l-a făcut pe o bancă din clădirea parlamentului din Belgrad.

Medicii „încearcă să mă țină în viață cât mai mult timp posibil, pentru că nu am nicio intenție de a renunța până când aceste alegeri fraudate nu vor fi anulate, până când vor recunoaște că a existat o fraudă electorală și până când voința poporului va fi apărată”, a adăugat opozanta.

Alegerile au atras numeroase critici după ce o echipă de observatori internaționali – inclusiv reprezentanți ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) – a denunțat o serie de „nereguli”, inclusiv „cumpărarea de voturi” și ” umflarea urnelor”.

Sute de persoane au manifestat zilnic în fața comisiei electorale sârbe, iar criticile internaționale au curs. Germania a calificat presupusa fraudă drept „inacceptabilă” pentru o țară care speră să adere la Uniunea Europeană, Statele Unite au cerut Belgradului să abordeze „preocupările” observatorilor electorali, iar UE a declarat că „procesul electoral din Serbia necesită îmbunătățiri tangibile și reforme suplimentare”.

În ciuda valului de critici, președintele sârb a rămas neclintit. „Aș dori să îi rog pe toți cei care sunt în greva foamei să nu o facă. Ei pot organiza demonstrații în fiecare zi, eu sunt obișnuit cu demonstrațiile”, a declarat el într-un discurs televizat duminică.

Sâmbătă, biroul procurorului sârb a declarat că a cerut poliției să investigheze mai multe presupuse nereguli pentru a stabili dacă există suficiente dovezi pentru a formula acuzații oficiale.

Numeroase cazuri de presupuse nereguli au fost raportate, inclusiv cazuri de „corupție electorală” și „cumpărare de voturi”, a precizat biroul procurorului din Belgrad într-un comunicat. Poliția sârbă a declarat duminică că în total au fost depuse 344 de plângeri în ziua scrutinului și că în 18 cazuri anchetatorii au găsit dovezi de „acte ilegale”.

Dar observatorii internaționali au făcut referire și la rapoarte privind „alegători care locuiesc în străinătate și care au fost aduși cu autobuzul de către partidul de guvernământ pentru a vota la Belgrad”. Tepic consideră că președintele Aleksandar Vucic se află în spatele acestor „importuri de alegători”.

„Cred că Serbia este singura țară din lume cu un fenomen de migranți electorali”, afirmă ea. „Este ca în piesa de teatru Ubu Roi: când poporul a încetat să îl mai iubească, a decis să schimbe poporul”. Președintele a respins aceste acuzații, subliniind că va „apăra voința poporului exprimată la urnele de vot”.

Mii de persoane s-au adunat duminică seara la Belgrad pentru a cere anularea rezultatelor alegerilor parlamentare și locale.

Poliția a folosit duminică gaze lacrimogene pentru a dispersa o mulțime care încerca să intre în primăria din Belgrad, unde își are sediul comisia electorală locală. Unii protestatari au escaladat clădirea și au spart ferestrele. Alții au aruncat cu pietre în clădire.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:4,63 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău