Șefa Fundației Moldo-Olandeze „Salvați Copiii Străzii”, cercetată de CNA pentru escrocherie și trafic de influență, a fost condamnată la 8 ani de închisoare

  • 15 Noiembrie 2023 15:08
Șefa Fundației Moldo-Olandeze „Salvați Copiii Străzii”, cercetată de CNA pentru escrocherie și trafic de influență, a fost condamnată la 8 ani de închisoare

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința în cauza penală, deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile președintelui Fundației Moldo-Olandeze „Salvați Copiii Străzii”, învinuită de săvârșirea infracțiunii de escrocherie și trafic de influență (art. 190 alin.(2) lit. c), 190 alin. (6) și 326 alin. (1) din Codul penal). Cauzele penale au fost pornite în anul 2017, de către Centrul Național Anticorupție, în temeiul unui denunț, anunță CNA.

Potrivit materialelor, inculpata, în anul 2014, a dobândit de la denunțătoare prin înșelăciune și abuz de încredere 500 de euro, sub pretextul unui împrumut pentru perfectarea unor documente la Primăria mun. Chișinău, în vederea înstrăinării  unui teren ce-i aparține, neavând intenția de a restitui împrumutul acordat.

În aceeași perioadă, sub același pretext (a unui împrumut), neavând intenția de a-l restitui, a dobândit ilicit de la denunțătoare mijloace bănești în sumă de 38 000 de euro. Iar în 2015, sub pretextul influenței asupra magistraților din cadrul Curții Supreme de Justiție, a extorcat și a primit de la denunțătoare mijloace bănești în mărime de 3 000 de euro în vederea influențării magistraților să adopte o decizie favorabilă în cadrul unui litigiu civil, parte a căruia era fiului denunțătoarei.

În urma judecării cauzei mai bine de 2 ani, prin sentința din 06 noiembrie 2023, instanța a recunoscut inculpata vinovată de comiterea infracțiunii de escrocherie (art. 190 alin. (6) din Codul penal), stabilindu-i o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 8 (opt) ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis pentru femei, cu privarea de dreptul de ca ocupa funcții de administrare a bunurilor altor persoane pe un termen de 5 ani.

Totodată, instanța a recunoscut inculpata vinovată de comiterea infracțiunii de escrocherie (art. 190 alin.(2) lit. c) din Codul penal) și trafic de influență (art.326 alin. (1) din Codul penal), stabilindu-i o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen a câte 1 (un) an pentru fiecare infracțiune, însă cu liberare de răspundere penală pe motivul intervenirii termenului de prescripție de atragere la răspundere penală.

Până la definitivarea sentinței, inculpatei i-a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi țara.

Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău