Ședință specială la Parlament privind angajamentele de răspundere a Guvernului. Opoziția spune că acțiunile propuse sunt sterile și nu vor avea efecte
-
02 Aprilie 2020 13:12
Parlamentul se întrunește la ora 14:00 într-o ședință specială la care Guvernul își va angaja răspunderea pe un set de măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență. Opoziția consideră, însă, că acțiunile propuse de Executiv sunt sterile și nu vor avea efecte. Mai mult, unele dintre acestea ar fi fost elaborate în interesele economice ale unor reprezentanți ai guvernării, potrivit deputaților Blocului ACUM.
Update: Deputați imajorității parlamentare - PSRM și PDM nu s-au prezentat la ședința parlamentului.
Premierul Ion Chicu urmează să prezinte în Parlament proiectul asupra căruia Guvernul și-a angajat ieri răspunderea care prevede inclusiv majorarea ajutorului de șomaj și restituirea de către stat a impozitelor pe care le achită angajatorii la plata salariilor. Măsurile vor fi valabile pentru companiile care și-au suspendat activitatea sau care sunt afectate de pandemie. De asemenea, se propune micșorarea TVA pentru așa-numitul sector Horeca, adică pentru localuri de alimentație publică și restaurante, noi facilități în programul „Prima casă” și altele.
Partidul Democrat a anunțat că va susține inițiativele, în timp ce opoziția le critică.
Însuși mecanismul prin care se încearcă adoptarea acestui proiect – angajarea răspunderii – este unul deficitar și periculos pentru sănătatea democrației din Rep. Moldova, deoarece exclude în totalitate controlul parlamentar, a comentat pentru Radio Chișinău, deputatul Platformei DA, Igor Munteanu. Proiectul conține și unele acțiuni necesare, dar, în general, nu răspunde provocărilor și nu identifică soluții durabile pentru problemele cu care se confruntă mediul de afaceri, potrivit lui Igor Munteanu.
De asemenea, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, consideră că măsurile economice pe care le propune Guvernul sunt sterile și ineficiente și nu va aduce rezultate semnificative. În plus, el atrage atenția că unele prevederi ale proiectului nu au nimic în comun cu starea de urgență și reprezintă mai degrabă scheme de corupție în interesele economice ale unor reprezentanți ai guvernării.
Potrivit Regulamentului Parlamentului, după ce Guvernul își va angaja răspunderea în fața Legislativului, deputații au la dispoziție 72 de ore pentru a iniția o moțiune de cenzură. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, sau dacă moțiunea va fi respinsă, inițiativele propuse de Guvern prin acest mecanism vor fi considerate adoptate.