Ședința Parlamentului | Sîrbu, Țîcu, Năstase și Grosu au felicitat România. Socialiștii au părăsit sala

  • 29 Noiembrie 2019 17:50
Ședința Parlamentului | Sîrbu, Țîcu, Năstase și Grosu au felicitat România. Socialiștii au părăsit sala

La finalul ședinței de astăzi, deputații au ținut să felicite românii cu prilejul Zilei Naționale, de la tribuna parlamentară. Însă, socialiștii au refuzat să asiste la aceste luări de cuvânt.

 

Primul a ieșit în fața plenului democratul Sergiu Sîrbu. El a vorbit despre suportul pe care îl acordă România, Republicii Moldova.

„Nimeni nu poate nega rolul benefic și sprijinul direct pe toate palierele, pe care România le acordă Republicii Moldova: autobuzele școlare, sutele de grădinițe reparate, Institutul Mamei și Copilului, sala cu orgă din Chișinău, Teatrul B. P. Hașdeu din Cahul, gazoductul Iași-Ungheni, scările din parcul Valea Morilor, școala din satul Aluatu, sistemul de iluminare din Ialoveni, donații de carte românească, programe de asistență, burse privilegiate pentru studenții basarabeni, proiecte de infrastructură organizate prin programe transfrontaliere. Avem comune înfrățite. Toate acestea sunt doar câteva dintre acțiunile pentru care le suntem recunoscători prietenilor noștri din România.”, a declarat Sergiu Sîrbu.

Unirea cu România a salvat populația de represiunile bolșevice din interbelic, a subliniat deputatul  Octavian Țîcu. Anume de la Chișinău, a pornit crearea României Mari, a amintit istoricul:

„Acum 101 ani, pe 29 noiembrie 1918, în sala de marmură a Universității din Cernăuți, românii bucovineni votau Unirea cu România. Iar, la câteva zile, pe 1 decembrie 1918, toți români întregeau statul român la Alba Iulia – un vis pe care îl avea românii de secole. Este foarte bine știut că pe 10 decembrie, Sfatul Țării abroga condiționarea aflării alături de România și vota Unirea necondiționată. Cei care au făcut Unirea, au fost mai întâi moldovenii.”, a vorbit Octavian Țîcu de la tribuna parlamentară.

Deputatul Igor Grosu apreciază că sprijinul oferit de România este greu de cuantificat financiar, viind vorba de sute de milioane de euro:

„Întâi decembrie este sărbătoarea națională a românilor de pretutindeni, o zi care simbolizează unitatea poporului român, o zi a țării în care s-au născut și au trăit buneii și străbunii noștri și ai cărei cetățeni sunt sute de mii de urmași de-ai lor care și-au redobândit cetățenia română. Mulți dintre cei care și-au redobândit cetățenia, muncesc aici și vin în această sală. Eu vreau să aduc mulțumiri statului român pentru tot sprijinul pe care ni l-a oferit de-a lungul timpului.”, a spus Igor Grosu.

 Și deputatul Vasile Năstase a venit cu un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a României Acesta a precizat că România a fost avocatul Republicii Moldova în ceea ce privește parcursul european și speră că la următoarele alegeri din R.Moldova să se voteze așa cum s-a votat la ultimele alegeri din România, timp de 3 zile.

"Vreau ca noi în continuare să preluăm cele mai frumoase, cele mai bune inițiative care se produc la București, inclusiv să ne gândim ca la alegerile următoare, diaspora noastră să poată vota trei zile așa cum a votat diaspora din România", a spus Vasile Năstase.

Tot de la tribuna parlamentului cu un mesaj de felicitare a venit și deputatul Blocului Acum, Doina Gherman.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău