Ședința operativă a Primăriei Chișinău | Au fost anunțate noi măsuri împotriva răspândirii COVID-19. Care este situația la căminul UTM unde a fost confirmat un caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus

  • 23 Martie 2020 12:09
Ședința operativă a Primăriei Chișinău | Au fost anunțate noi măsuri împotriva răspândirii COVID-19. Care este situația la căminul UTM unde a fost confirmat un caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus

În pofida stării de urgență care a fost instituită în contextul pandemiei de coronavirus, unii locuitori ai Capitalei au organizat picnicuri sau frigărui, în zilele de sâmbătă și duminică. Subiectul a fost discutat în această dimineață în cadrul ședinței operative de la Primăriei, care s-a ținut prin videoconferință pe Skype.

Reprezentanții municipalității au anunțat măsuri noi pentru a preveni răspândirea virusului, iar studenții de la Universitatea Tehnică din Moldova, unde a fost depistat un caz de infecție cu COVID-19, sunt atent monitorizați. Relatează Cristina Popușoi.

Principala măsură pe care locuitorii Chișinăului o vor resimți va fi modul în care va funcționa transportul public municipal: cu restricții și cu sistări la anumite ore. Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a spus că dacă se situația se va înrăutăți, s-ar putea ca transportul public să fie sistat definitiv.

De astăzi, transportul în municipiul Chișinău va avea un nou orar. Acesta va funcționa 5:30 până lă la 10:00 și de la 16:00 până la 20:00, transportul va fi restricționat, iar în celelalte ore, va fi sistat. În tot transportul public a fost cumpărat dezinfectant pentru călători. Se dezinfectează spațiile verzi, parcurile, ogrăzile”, a precizat Ion Ceban.

În aceste zile, mai multe microbuze de linie nu au ieșit pe rute, pentru că majoritatea șoferilor au o vârstă înaintată și sunt în grupul de risc, iar pe de altă parte aceste unități de transport nu au cele necesare pentru dezinfecție.

Autoritățile dau asigurări că se fac dezinfecții la blocurile de locuit, terenuri de joacă, stațiile de așteptare și la platformele de gunoi.

Între timp, măsuri speciale sunt luate și la căminul de studenți de la Universitatea Tehnică, unde de curând a fost depistat o persoană infectată cu COVID-19, susține pretorul sectorului Râșcani, Vlad Melnic.

„Ținem sub control situația din căminul nr.1 a UTM. Echipajul de poliție e gardă 24/24, studenții sunt monitorizați telefonic, li se ia temperatura, zilnic se face dezinfectarea. Ne extindem aceste măsuri și spre alte cămine, pentru a nu răspândi probleme. Persoanele care sunt eliberate din căminul UTM au lucrurile dezinfectate și persoanele sunt lăsate să se ducă până acasă”, a menționat pretorul. 

În pofida stării de urgență declarate pe teritoriul Rep. Moldova, au fost numeroase cazuri în care oamenii se adună la picnicuri în parc sau fac petreceri în curțile blocurilor, spune pretorul sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic.

„Am prevenit persoanele să stea acasă și să respecte indicațiile. Populația matură nu este foarte, foarte conștientă. În zilele libere am avut cetățeni care au făcut frigărui în spațiile verzi. Avem o problemă: la chioșcurile alimentare din cartiere se vând băuturi alcoolice și ei cumpără, după asta se așază pe scaune și… Să interzicem activitatea chioșcurilor, ele sunt un epicentru mic care pot demara infecții”, a afirmat Școlnic.

Astfel de situații ar fi avut loc și în Parcul „La Izvor”, dar și pe șoseaua Balcani, unde, potrivit municipalității, a fost nevoie de intervenția poliției.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău