Ședința CUC / Fragmente ale unei presupuse rachete depistate într-o gospodărie, îngrădirea dreptului la libera circulație pentru jurnalista Elena Covalenco, printre subiectele discutate

  • 28 Septembrie 16:13
Ședința CUC /  Fragmente ale unei presupuse rachete depistate într-o gospodărie, îngrădirea dreptului la libera circulație pentru jurnalista Elena Covalenco, printre subiectele discutate

Astăzi, 28 septembrie, în orașul Bender s-a desfășurat ședința săptămânală a Comisiei Unificate de Control, fiind abordate mai multe subiecte de actualitate privind situația în Zona de Securitate, transmite Biroul Politici de reintegrare.

Comandamentul Militar Întrunit a raportat despre deplasarea observatorilor militari în satul Chițcani la 25 și 26 septembrie, unde într-o gospodărie privată au fost identificate fragmente ale unei presupuse rachete. Ulterior fragmentele au fost evacuate sub controlul geniștilor.

În condițiile în care fragmentele depistate sunt depozitate pe teritoriul necontrolat, delegația noastră a cerut cercetarea complexă a cazurilor cu implicarea specialiștilor din cadrul autorităților constituționale.

Un alt subiect evidențiat de reprezentanții Republicii Moldova a constituit cazul îngrădirii dreptului la libera circulație pentru jurnalista Elena Covalenco, care s-a produs la 21 septembrie la unul din posturile neautorizate ale structurilor de forță transnistrene. A fost cerută anularea oricăror restricții în privința acestei și altor persoane, lichidând toate barierele în calea liberei circulații în Zona de Securitate, așa cum prevede Acordul din 21 iulie 1992. 

În altă ordine de idei, delegația Republicii Moldova a reiterat necesitatea prezentării de către exponenții Tiraspolului a unor informații pertinente privind circumstanțele incidentului din 7 septembrie curent de la Râbnița, când în urma unor  așa-zise „antrenamente” ale structurilor de forță transnistrene cu utilizarea muniției de luptă au fost deteriorați pereții și geamurile unor blocuri de locuit.

Printr-o declarație a delegației Republicii Moldova a fost demascată intenția structurilor de forță transnistrene de a desfășura patrularea căilor ferate, inclusiv în perimetrul Zonei de Securitate, cu implicarea personalului înarmat cu pistoale. A fost atrasă atenția Comisiei Unificate de Control că asemenea acțiuni unilaterale vin în contradicție cu documentele operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru și destabilizează situația în Zona de Securitate.

Delegații Chișinăului au cerut Tiraspolului să renunțe la abuzuri și au menționat necesitatea aplicării mecanismelor disponibile la nivelul Comisiei Unificate de Control, Comandamentului Militar Întrunit, observatorilor militari pentru a asigura controlul în aria de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.   

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sun
1
Mon
3
Tue
3
Wed
4
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău