Ședința Consiliului municipal Chișinău, convocată de Dorin Chirtoacă, a fost anulată din lipsă de cvorum

  • 30 Iunie 2017 12:37
0%
00:00:00
00:00:00

Ședința Consiliului municipal Chișinău, la care urma să fie examinată chestiunea privind numirea a doi noi viceprimari,  a fost anulată din lipsă de cvorum. La ședința convocată de primarul general Dorin Chirtoacă, au venit doar consilierii liberali.

Ședința Consiliului municipal nu a fost deliberativă și a fost anulată, întrucât la ea au fost prezenți doar 15 consilieri.  Astăzi, la Consiliul urmau să fie examinate candidaturile propuse de primarul Dorin Chirtoacă la funcția de viceprimar, este vorba despre șeful direcției Sănătate a Primăriei, Mihai Moldovanu, și fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu. De asemenea, pe ordinea de zi propusă de liberali se regăsea și desemnarea unui secretar general al CMC. 

Potrivit legii privind statutul municipiului Chișinău, viceprimarul este ales la propunerea primarului general prin decizia consiliului municipal, adoptată cu votul majorității consilierilor aleși. În cazul în care proiectul de decizie privind alegerea în funcția de viceprimar a candidaturii propuse este exclus de pe ordinea de zi la 2 ședințe consecutive de către consiliul municipal sau nu întrunește numărul necesar de voturi, primarul general numește viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința consiliului municipal. 

Primăria municipiului Chișinău, potrivit legii, ar trebui să aibă patru viceprimari. În prezent, funcția de viceprimar o deține doar Nistor Grozavu, care este cercetat penal sub control judiciar în dosarul parcărilor cu plată. 

Liderul fracțiunii liberalilor în CMC, Ion Cebanu, spus că liberalii se așteptau că astăzi consilierii din alte fracțiuni nu vor veni la ședință și susține că ședința de ieri a Consiliului, convocată de socialiști, ar fi fost ilegală. 

„În momentul când faci ședință de îndată, trebuie să iei niște decizii, asta înseamnă că  este o situație de forță majoră. Nu poți să convoci o ședință de îndată și să o amâni peste patru zile. Este alogic ceea ce au făcut. Regretăm că ei adunat ieri 28 de consilieri și nu au putut nici măcar să numească un secretar interimar al CMC, aveau cvorum ieri. Asta demonstrează încă o dată intenția, în special a socialiștilor, de a lucra”, a declarat Ion Cebanu.

Amintim că ieri, Consiliul municipal Chișinău s-a întrunit în ședință, la solicitarea a 1/3 din consilieri. Deși la ședință au participat 28 de consilieri socialiști, PPEM, PCRM și PPN, PLDM și PD, aleșii municipali nu au reușit să aleagă un secretar interimar și au amânat examinarea acestei chestiuni pentru marți, 4 iulie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău