Ședință comună a Comisiilor Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din Republica Moldova și România, pe 14 septembrie

  • 12 Septembrie 2022 17:42
Ședință comună a Comisiilor Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din Republica Moldova și România, pe 14 septembrie

Cea de-a 37 ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului se va desfășura în următoarele două săptămâni în R. Moldova, cu genericul „Prezervarea patrimoniului cultural și promovarea Obiectivelor Durabile incluse pe agenda Organizației Națiunilor Unite 2030”. Evenimentele din acest an au drept scop susținerea comunităților locale, încurajarea consumului de produse locale și a meșterilor populari. Totodată, este promovat rolul turismului responsabil în asigurarea continuității tradițiilor locale și ale expresiilor culturale.

Ceremonia de deschidere a evenimentelor va avea loc, pe 14 septembrie, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Națională cu vernisarea unei o expoziții de costume tradiționale românești din colecțiile Muzeului Național de Etnografie din Republica Moldova și a Muzeului Țăranului Român.

Pe 14 septembrie, va avea loc Ședința comună a Comisiilor Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din Republica Moldova și România.
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a amintit în cadrul unei conferințe de presă că R. Moldova și România au depus încă un dosar comun la UNESCO pentru recunoașterea portului național:

„Pe 14 (n.r. septembrie) va avea loc ședința comună UNESCO a Ministerului Culturii din România și Moldova, pentru că împreună am depus un dosar de înregistrare a patrimoniului mondial pentru atestare în patrimoniu a cămășii cu altițe din România și Rep. Moldova, așa cum figurează în actele oficiale, și după cum sunt liderii de proiect.”, a spus Sergiu Prodan.

În cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului vor avea loc expoziții, festivaluri, ateliere, proiecții de film, târguri ale meșterilor populari.

Directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Națională, Petru Vicol, a spus că pentru ediția din anul acesta, Muzeul a pregătit mai multe expoziții, dar în premieră inaugurează Festivalul Legendelor pentru salvgardarea patrimoniului imaterial. În cadrul acestui festival vor fi povestite legende, istorii transmise din generație în generație:

„Vorbim de prima ediție a Festivalului Legendelor de la Țîpova, inspirându-ne cumva din experiența unor țări, în special Suedia, unde acest concept de „storytelling” este foarte utilizat, aplicat și valorificat foarte mult. La Festivalul Legendelor de la Țîpova vor fi povestite legende care sunt specifice acestui tărâm de la Țîpova. Va fi și un program artistic, un târg al meșterilor populari, multe surprize pentru copii.”, a spus Petru Vicol.

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogâlniceanu” pune în valoare colecții de cărți prețioase care sunt devoalate în premieră publicului  larg. Totodată, directoarea muzeului, Maria Șleahtițchi, a spus că și anul acesta continuă concursul tradițional de eseuri despre marii promotori ai culturii:

„Avem câteva expoziții care sunt în derulare, dar pentru prima dată în ultimii 30 de ani vom scoate din fondul de bază a muzeului câteva cărți rare din secolul 17, cărți religioase, manuscrise de cărți religioase. Cea mai veche (n.r. carte) este din 1619 și este tipărită la Academia Mihăileană condusă de Petru Movilă de la Kiev.”, a spus Maria Șleahtițchi.

Evenimentele dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului vor dura până pe 25 septembrie.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău