Securitate sporită în Israel de Paște

  • 22 Aprilie 2016 17:53
Securitate sporită în Israel de Paște

Israelul celebrează începând de vineri, în stare de tensiune și în mijlocul unor puternice măsuri de securitate, Paștele evreiesc, Pesah, o festivitate care comemorează, potrivit scrierilor biblice, eliberarea din robie a evreilor din Egiptul faraonic în urmă cu 3.200 de ani, informează Agerpres.Credincioșii israelieni se reunesc seara pentru tradiționala cină…

Israelul celebrează începând de vineri, în stare de tensiune și în mijlocul unor puternice măsuri de securitate, Paștele evreiesc, Pesah, o festivitate care comemorează, potrivit scrierilor biblice, eliberarea din robie a evreilor din Egiptul faraonic în urmă cu 3.200 de ani, informează Agerpres.

Credincioșii israelieni se reunesc seara pentru tradiționala cină pascală (Séder), care inaugurează șapte zile de sărbătoare în timp ce pentru evreii din diaspora vor fi opt. Sărbătoarea coincide cu un nou episod de tensiune după atentatul sinucigaș asupra unui autobuz la Ierusalim, primul după mulți ani, revendicat de mișcarea islamistă Hamas.

"A fost ridicat gradul de alertă la nivelul 3 (din 4) și mii de polițiști vor fi desfășurați în centrele de pelerinaj și recreere a publicului", a informat poliția într-un comunicat. De Pesah punctele de trecere cu Gaza, Iudeea și Samaria sunt închise, singurele excepții fiind cazurile umanitare.

Alerta a fost intensificată și pentru că Pesah este una dintre cele trei sărbători tradiționale marcate de pelerinaje la Ierusalim care sporește numărul vizitelor evreilor la Zidul Plângerii. Mulți credincioși vor să meargă și la Muntele Templului, aflat pe Esplanada Moscheilor, unul din principalele focare ale conflictului palestiniano-israelian.

Caracterizat prin lipsa produselor de panificație care conțin drojdie, Pesah este cunoscut și că sărbătoarea primăverii, care presupune pentru evrei nașterea conștiinței ca popor, momentul în care a obținut identitate proprie ca națiune după ieșirea din robia faraonului egiptean.

Potrivit cărții Exodului, evreii nu mănâncă niciun aliment fermentat, în amintirea fugii din Egipt când nu au avut timp să aștepte ca aluatul să dospească și să poată fi băgat la cuptor. Brutăriile oferă zilele acestea "matzoh", o pască făcută dintr-un amestec de făină cu apă introdusă imediat la cuptor.

La tradiții se adaugă și obiceiul de a face curat în gospodării pentru ca nicio rămășiță de "chametz" sau produs dospit să să întineze sărbătorile. "Ne purificăm căminele, dar și în lăuntrul nostru", a spus o localnică din Glazer, unde ultraortodocșii și-au spălat vasele în plină stradă, pentru ca niciun rest să le întineze bucatele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău