Sectorul energetic stagnează din cauza deficitului de transparență și independență a ANRE (OPINIE)

  • 25 Noiembrie 2016 09:46
Sectorul energetic stagnează din cauza deficitului de transparență și independență a ANRE (OPINIE)

Sectorul energiei poate fi gestionat mai eficient cu condiția că reglementatorul, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), va deveni cu adevărat transparent și indepedent. Aceasta este concluzia principală a notei de poziție, semnate de către Denis Cenușă, Expert Asociat la Centrul Analitic Independent Expert-Grup.

Autorul publicației subliniază faptul că transpunerea legislației europene are un rol pozitiv în îmbunătățirea calității reglementării în sectorul energetic. Aceasta reprezintă o parte din angajamentele Moldovei față de UE prin Acordul de Asociere, dar și față de Comunitatea Energetică.

Necesitatea sporirii transparenței deciziilor de reglementare în sectorul energetic reprezintă una din condițiile acceptate de către autoritățile moldovenești pentru a accesa un program de finanțare din partea FMI, punctează Denis Cenușă.

În cadrul publicației, expertul face referință la concluziile Raportului de evaluare a Secretariatului Comunității Energetice, publicat în septembrie 2016, care a constat că ANRE se confruntă cu o serie de probleme. Printre acestea se numără transparența redusă și prevederile vagi cu privire la procesul de numire și demitere a directorilor ANRE, insuficiența criteriilor de selectare pentru numirea directorilor generali, dar și lipsa unui mecanism robust și incluziv de consultare pe marginea activității de reglementare.

Totodată, Cenușă amintește despre existența unor presiuni indirecte, de ordin politic și public, asupra deciziilor ANRE cu privire la ajustarea tarifelor pentru gaze naturale și energie electrică, în particular în perioada 2015- 2016.

Ca măsuri pentru a redresa situația și a face ANRE mai transparent și independent, expertul propune stabilirea unui mecanism transparent de numire a directorilor ANRE, cu criterii de selecție clare, care să interzică orice formă de afiliere cu interesele politice, manifestată cu cel puțin 2-3 ani până la depunerea cererii.

Adițional, se invocă necesitatea introducerii obligativității constituirii Consiliului de experți pe lângă ANRE în lege. Aceasta ar permite o implicare mai mare și nerestricționată a reprezentanților societății civile în procesul de definitivare și consultare a proiectelor de hotărâri ale ANRE.

Nu în ultimul rând, Denis Cenușă propune dezvoltarea unui set de indicatori de performanță de către ANRE în vederea evaluării interne a performanței instituției, adițional la elaborarea raportului anual de activitate la nivel de sector.

Garantarea transparenței și independenței ANRE corespunde bunelor practici de operare la nivelul Comunității Energetice și coincide cu obiectivele strategice ale reformelor structurale din domeniul energetic, oglindite în angajamentele față de partenerii externi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie moderată
Umiditate:85 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău