Secretarul general al NATO se așteaptă ca Suedia să se alăture alianței în 2024
-
01 Ianuarie 15:15
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se așteaptă ca alianța nord-atlantică să finalizeze în 2024 procesul de aderare al Suediei, transmite luni dpa, potrivit Agerpres.
Suedia și-a respectat promisiunile făcute Turciei, a insistat Stoltenberg. În prezent, se poartă discuții între SUA și Turcia cu privire la achiziționarea de către Ankara de avioane de luptă americane F-16, o altă cerință a guvernului turc.
Suedia și-a depus candidatura pentru aderarea la NATO în mai 2022, decizie afectată de războiul declanșat de Kremlin asupra Ucrainei, și spera să adere în acea vară.
Totuși, Turcia a acuzat Suedia că-i lipsește hotărârea în a gestiona chestiunea ''organizațiilor teroriste", precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și a refuzat să-și dea acordul, în contextul în care primirea de noi membri în alianță trebuie aprobată în unanimitate de membrii existenți.
După ce Suedia a făcut concesii, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat recent că va permite ratificarea de către parlamentul turc a aderării Suediei la NATO. În același timp, însă, el dorește ca și Congresul SUA să-și dea aprobarea pentru livrarea de avioane de luptă americane F-16 în Turcia.
Diplomați spun că apelul lui Erdogan a venit ca răspuns la faptul că aliați precum Statele Unite și Germania au restricționat exporturile de arme către Turcia în ultimii ani, invocând achizițiile turce de armament din Rusia și preocupări privind statul de drept.
Stoltenberg a subliniat importanța Turciei pentru securitatea Europei. "Amplasarea sa strategică la Marea Neagră demonstrează acest lucru, dar și faptul că (Turcia) se învecinează cu Irakul și Siria", a explicat secretarul general al NATO.
Turcia "joacă un rol cheie" în lupta împotriva grupării Stat Islamic, a adăugat Stoltenberg, remarcând că NATO folosește infrastructura Turciei pentru a înfrânge organizația teroristă.
Întrebat despre diferendele cu Turcia, Stoltenberg a declarat că "există îngrijorări exprimate de aliați ai NATO referitoare la condițiile de muncă ale jurnaliștilor și la alte chestiuni legate de statul de drept", dar a adăugat că pentru aceasta este NATO, o platformă unde aliații își exprimă îngrijorări și discută chestiuni.
Următorul summit regulat al NATO va avea loc la Washington între 9-11 iulie, iar alianța urmează să sărbătorească totodată 75 de ani de la înființare.
Pentru ca Suedia să fie primită în NATO ca membru cu drepturi depline, toți membri actuali ai alianței trebuie să ratifice așa-numitul protocol de aderare. În afară de Turcia, nici Ungaria nu a făcut până acum acest lucru. Totuși, guvernul de la Budapesta a insistat în repetate rânduri că Ungaria nu va fi ultimul stat care să ia această măsură.